De groene schatkamer Hortus Alkmaar

Algemeen
Hortus Alkmaar.
Hortus Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De komende weken publiceert deze krant regelmatig een interview met een van de maatschappelijke organisaties uit de Lokale Goede Doelen Gids Alkmaar.  

Interview: Mascha Geleijnse

Hans Cornelisse, voorzitter van de Hortus, vertelt met aanstekelijk enthousiasme, zittend op het groene terras waar bezoekers, medewerkers en vrijwilligers samenkomen. De een om te genieten van een kopje thee, eventueel met zelf geplukte kruiden, de ander omdat niets zo leuk is als een werkplek in deze verborgen oase op de Beverkoog. Er zijn meer dan 1000 soorten planten, waarvan 850 medicinaal. De huidige Hortus Alkmaar is zo’n 11 jaar geleden ontstaan, toen het bedrijf VSM (met productietuin) vertrok uit Alkmaar. Ondernemers en vrijwilligers is het gelukt deze unieke plek te behouden en de tuin om te bouwen tot bezoekerstuin. Al die tijd, sinds de start van VSM in 1981, is de tuin biologisch beheerd.

Tuin en mens

Er is een winkel, terras met beroemde appeltaart, gelegenheid tot huur van accommodatie en natuurlijk de mogelijkheid om de tuin te ontdekken, bijvoorbeeld d.m.v. een workshop, rondleiding, educatie, tijdens een muziekconcert of als individuele gast, waarbij je niet alleen flora tegenkomt, maar ook vijftien prachtige beelden. Er wordt nog steeds een deel geoogst en geleverd voor geneesmiddelen, cosmetica of als zaad voor kiemgroente. Maar de nadruk ligt op de beleving van de bezoeker. Vogelliefhebbers kunnen de ijsvogelhut huren. Hans vertelt dat ze soms komen met een lens van bijna een meter. Hans. “De tuin is prachtig, maar minstens zo mooi zijn de gemotiveerde vrijwilligers en wat de tuin met de bezoekers doet. Als je een uur in deze groene schatkamer rondbrengt, doet dat wat voor je gezondheid.”

Bewustwording

Een bezoek aan de Hortus leidt hopelijk ook tot bewustwording. Duurzaamheid en klimaat met zijn effect op biodiversiteit zijn belangrijke thema’s. Hans: “Als mensen na afloop van een bezoek iets meenemen van de betekenis van persoonlijke keuzes voor natuurbehoud, is dat winst”. Educatie is een belangrijk doel voor de Hortus. Er komen zo’n 600 schoolkinderen per jaar en dit aantal stijgt. Ambities zijn er genoeg. Er zijn momenteel 1500 Vrienden van de Hortus en honderd sponsoren. Doel is om het bezoekersaantal van 17.000 te verdubbelen in vijf jaar. 

Over de Lokale Goede Doelen Gids zegt deze bevlogen voorzitter tot slot nog: “Wereldproblematiek komt bij iedereen binnen, maar je individuele invloed is klein. Lokaal kun je je steentje heel effectief bijdragen aan de vele, soms nog te onbekende Goede Doelen door inzet of financieel. Een mooi initiatief”. 

alkmaar.lokalegoededoelengids.nl