Collectieve pijn voelbaar bij Gazademonstratie

Politiek
De boodschap is duidelijk: Stop the genocide.
De boodschap is duidelijk: Stop the genocide. (Foto: Fer Korver)

ALKMAAR – Het leek een rustige demonstratie te worden met misschien een twintigtal mensen, maar al snel dromden de activisten het station op. In een grote groep verzamelden zij zich onder de roltrap bij de fietsenstalling. Toen activiste Merve Kacmis met megafoon het station op kwam en riep: “Free Palestine!”, scandeerden de aanwezigen luid met haar mee.

Door Roxanne Borgman

De collectieve pijn, het verdriet en de wil om vrij te zijn, de strijdbaarheid: het was allemaal voelbaar vanavond tijdens de Gazademonstratie. De zorgen van de VVD, die over de demonstratie schriftelijke vragen stelde aan de gemeente, bleek onterecht. Nergens werd een dader aangewezen, een partij zwartgemaakt of volkeren beledigd en bedreigd. Wat de activisten willen is dat de genocide stopt. Geen moorden, geen geweld, vrijheid van meningsuiting, vrij om te kunnen zijn wie je bent en te geloven wat je wilt. Maar ook aandacht van de politiek: een pauze, een tijdelijke staakt-het-vuren is niet genoeg, het geweld moet stoppen. De politiek wordt opgeroepen om haar verantwoordelijkheid te nemen. Kijk niet weg, is de boodschap.


Polarisatie

Mark Kilian van de Internationale Socialisten, is één van de organisatoren van de demonstratie samen met Alkmaar Kan Het en Stichting We Promise. Hij is kritisch op de uitspraken van de Alkmaarse VVD. De partij beschuldigt de organisaties van het willens en wetens importeren in Alkmaar van de haat, het geweld en het verdriet uit het Midden-Oosten, met verdergaande polarisatie tot gevolg.


“De polarisatie komt niet van ons als demonstranten”, zegt Mark, “maar van de Israëlische politiek, die de VN-resolutie aan hun laars lapt. Het is Israël die rucksichtslos zorgt voor een apartheidsstaat en Palestijnen willekeurig arresteert, vermoordt en mensenrechten schendt. Dit goedkeuren is waar de polarisatie vandaan komt.” Dat de activisten en organisaties de Joodse gemeenschap zouden bedreigen en beledigen vindt Mark grote onzin. “Er zijn veel Joodse organisaties die heel kritisch zijn op de Israëlische staat en die ervoor kiezen om daar niet te wonen. We vechten tegen Islamofobie en antisemitisme. Als je het mij vraagt gebruikt juist de VVD Israël in een verdeel-en-heers-politiek.”

‘Het gaat om vrede en dat het geweld stopt’

Rigo Wijdoogen van de SP ziet ook geen polarisatie bij de demonstratie. “We staan echt ver van het Joodse Namenmonument af, dus beledigen van de Joodse gemeenschap door er naast te staan is niet aan de orde. Ook wordt hier niemand beledigd of bedreigd. Het gaat om vrede en dat het geweld aan beide kanten stopt. Daar kun je het bijna niet mee oneens zijn. Onze samenleving moet investeren in een definitieve oplossing, daar sta ik voor als SP.”


Vreedzaam

Kivilcim Pinar van Partij voor de Dieren kan alleen maar beamen dat het vreedzaam verloopt. “Er is hier een vreedzame, gemoedelijke sfeer. Er zijn families, kinderen, maar ook vluchtelingen. Een vijfde van de vluchtelingen komt uit Palestina; zij willen vrede in hun land, geen haat. Zij zijn niet tegen Joden, maar tegen de staat Israël, tegen de apartheid en bezetting. Er moet een staakt-het-vuren komen, de genocide moet stoppen. Het is absurd om te zeggen dat zij antisemitisch zijn. Echt bizar.”

Bewustzijn

Thomas Philip Acid, eigenaar van De Queer Boekenkast, is er op persoonlijke titel. “Genocide is niet goed en dat is echt nog zacht uitgedrukt. Ik sta hier omdat ik wil dat het stopt, maar ik sta hier ook voor de queerpersonen in Palestina. Ik krijg er echt de rillingen van als ik denk wat daar allemaal gebeurt. Ik kan het mij moeilijk voorstellen. Dat ik hier in Nederland leef en vrij kan zijn, zelfs als queerpersoon behorend bij een minderheidsgroep, maakt dat ik bevoorrecht ben en daar sta ik nu bij stil.”


De activisten zwaaiden met Palestijnse vlaggen, bleven oproepen tot de vrijheid van Palestina onder begeleiding van trommels, en hielden hun protestbordjes omhoog. Een politiebusje reed heen en weer en de beveiliging van de NS stond op afstand toe te kijken, maar ingrijpen was op geen enkel moment nodig.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding