Dit is alles wat je moet weten over Alphen aan den Rijn!

Nieuws
De iconische Hefbrug Gouwesluis of Gouwesluisbrug in Alphen aan den Rijn.
De iconische Hefbrug Gouwesluis of Gouwesluisbrug in Alphen aan den Rijn. (Foto: PR)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn heeft een rijke geschiedenis waar je onder andere invloeden uit de Romeinse bezetting kunt terugvinden. Maar waar ligt Alphen op de kaart en hoe ziet de vlag van Alphen aan den Rijn er eigenlijk uit? In dit artikel kom je alles te weten over Alphen aan den Rijn!

Alphen aan den Rijn geschiedenis

De geschiedenis van Alphen aan den Rijn gaat heel ver terug, tot zeker 2000 jaar geleden. Mensen woonden er al in de tijd van de Romeinen. Toen was het een plek waar veel handel werd gedaan en waar veel goederen werden vervoerd over het water. Je kunt nog steeds invloeden vinden die herinneren aan die tijd. Door de jaren heen is de stad veel veranderd. Er waren kastelen in de middeleeuwen en later kwamen er fabrieken. Al die oude dingen maken de stad speciaal.

Alphen aan den Rijn kaart

Geografisch gezien ligt Alphen aan den Rijn in het westen van Nederland, niet ver van grote steden zoals Leiden, Utrecht en Den Haag. De stad wordt doorkruist door de Oude Rijn en heeft een netwerk van grachten die door het stadscentrum lopen. Deze ligging heeft historisch gezien bijgedragen aan de handels- en transportmogelijkheden van Alphen aan den Rijn.

Alphen aan den Rijn ligt in het Groene Hart van Nederland. - Google Maps

Alphen aan den Rijn vlag

In 2014 heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn de officiële gemeentelijke vlag aangenomen. Deze vlag bestaat uit een blauwe achtergrond met een brede witte golvende lijn die van linksboven naar rechtsonder loopt. Linksonder bevindt zich een afbeelding van een gele burcht, terwijl rechtsboven een gele achtpuntige ster te zien is.

Alphen aan den Rijn vlag
De vlag van Alphen aan den Rijn,
sinds 2014.

Gemeente Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn, gelegen in Zuid-Holland, wordt gekenmerkt door een rijke geschiedenis en levendige gemeenschap. De huidige burgemeester is Liesbeth Spies, die sinds 2014 in functie is. De gemeente omvat diverse wijken, zoals het historische Oudshoorn en het moderne Ridderveld. Met een mix van culturele evenementen, groene ruimtes en economische bedrijvigheid, biedt Alphen aan den Rijn een veelzijdige leefomgeving.

Stemwijzer Alphen aan den Rijn

Het kabinet Rutte IV is gevallen. Het is belangrijk dat iedereen in Alphen gaat stemmen tijdens de nieuwe verkiezingen. Benieuwd naar de stemwijzer in Alphen aan den Rijn voor de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023? Bekijk dan het artikel hieronder.

StemWijzers Tweede Kamerverkiezingen 2023: hier vind je ze | Al het nieuws van Rodi.nl

Alphen aan den Rijn provincie

Alphen aan den Rijn ligt in de provincie Zuid-Holland. Zuid-Holland staat bekend om de diverse landschappen, bruisende steden en historische erfgoed. Alphen aan den Rijn heeft zelf ook een mix van stedelijke voorzieningen en de prachtige natuur die deze regio te bieden heeft.

Alphen aan den Rijn wijken

Alphen aan den Rijn is onderverdeeld in 11 verschillende wijken en buurten. Dit zijn alle wijken in Alphen aan den Rijn:
 • Wijk 01 Oudshoorn
 • Wijk 02 Ridderveld
 • Wijk 03 Zegersloot
 • Wijk 04 Hoorn
 • Wijk 05 Hoge Zijde
 • Wijk 06 Lage Zijde
 • Wijk 07 Steekterpolder
 • Wijk 08 Kerk en Zanen
 • Wijk 09 Rietveld
 • Wijk 45 Aarlanderveen
 • Wijk 71Zwammerdam

Postcodes Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn heeft in totaal 10 unieke postcodenummers, verdeeld over 10 wijken en buurten. Dit zijn de postcodes in Alphen aan den Rijn:

24002405
2401
2406
2402
2407
2403
2408
24042409

Inwoners Alphen aan den Rijn

Er wonen 114.182 inwoners in Alphen aan den Rijn (CBS, September 2023). De inwoners zijn verdeeld over verschillende plaatsen: Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam.