Afbeelding
(Foto: Brandeisfotografie)

Nieuw puntensysteem voor een huurwoning

Algemeen

AMSTERDAM - Vanaf 16 januari 2023 verandert het puntensysteem voor een sociale huurwoning voor wie staat ingeschreven bij WoningNet of Woonmatch. Er worden dan niet alleen punten opgebouwd met de inschrijftijd, maar ook wanneer er heel dringend een woning wordt gezocht  of wanneer iemand minimaal vier keer per maand reageert op een woning. Punten kwijtraken kan ook. Dit biedt kansen voor mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, maar geen of bijna geen inschrijftijd hebben. De huidige regels voor urgentie blijven bestaan.

De inschrijftijd wordt vanaf 16 januari uitgedrukt in wachtpunten. Hoe langer iemand staat ingeschreven, hoe meer wachtpunten. Wachtpunten kan iemand ook kwijtraken. Pas als er een woning  wordt geaccepteerd via WoningNet of Woonmatch Waterland, gaan die punten naar nul. Naast wachtpunten kunnen straks zoekpunten en situatiepunten worden opgebouwd. Voor jongeren zijn er ook startpunten.

Zoekpunten

Zoekpunten kan iedereen opbouwen, wanneer iemand bijvoorbeeld minimaal vier keer per maand reageert  op een woning. Dat is één zoekpunt. Zoekpunten kwijtraken kan ook wanneer er langere tijd niet wordt gereageerd op woningen, iemand niet verschijnt op een bezichtigingsafspraak of een woning weigert. Wachtpunten blijven staan.

Situatiepunten

Situatiepunten zijn bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben omdat ze uit elkaar gaan en kinderen hebben. Of met het gezin ergens inwonen en geen eigen woning hebben. Ook pleegjongeren of jongeren met Wmo-ondersteuning kunnen situatiepunten krijgen. Deze punten kunnen online aangevraagd via vraagpuntenaan.nl. Dat kan vanaf 16 januari. De situatiepunten tellen mee bij 50 procent van het aanbod op WoningNet.

Startpunten

Startpunten zijn er alleen voor jongeren met een jongerencontract die in Amsterdam of Zaanstad wonen. Als het huurcontract binnen een half jaar afloopt, kunnen er eenmalig tien startpunten worden verkregen. Voorwaarde is dat iemand  in het afgelopen jaar minimaal elke maand op minstens vier woningen heeft gereageerd.

Wie een woning huurt en niet dringend op zoek is, dan verandert er niet veel. Het  inschrijftijd wordt straks omgezet naar wachtpunten. Wie gebruik maakt van de regeling Vervallen woonduur, krijgt voor die jaren ook wachtpunten.

Afbeelding
Narcosis draait bij Cinema De Vlugt Algemeen 3 feb, 10:20
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Ballet Bubbles in de Meervaart: de jonge dansers van de toekomst Algemeen 2 feb, 06:52
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 2 feb, 06:49
Afbeelding
Vrijwilliger Truus Schutte van Soest neemt afscheid van Amsta Algemeen 2 feb, 06:45
Afbeelding
Zichtbare pijn als drijfveer voor FRIS Supermarkt Algemeen 1 feb, 16:04
Afbeelding
Mediterraneo: Istanbul Midnight bij Aslan Muziekcentrum Buurtconcert Algemeen 31 jan, 13:20
Afbeelding
'Nee!' zei Konijn tijdens het voorleesontbijt in de bibliotheek Algemeen 31 jan, 08:54
Afbeelding
Stadsdeel wil culturele activiteiten Nieuw-West overzichtelijk presenteren Algemeen 30 jan, 14:40
Afbeelding
'Volksfeest 1064' in Het Kijks Algemeen 30 jan, 12:03
Afbeelding
Fietsflat Amsterdam Centraal sluit op 30 januari Algemeen 29 jan, 12:01
Afbeelding
Werkonderbreking ambtenaren op maandag 30 januari Algemeen 29 jan, 08:31
Afbeelding
Februari actie: gratis iemand meenemen naar kunst & cultuur in Amsterdam Algemeen 27 jan, 13:45
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.