Buren in Tuindorp Oostzaan delen elektrische auto’s

Algemeen
Buurtambassadeur Arne van Huis op de Frambozenstraat
Buurtambassadeur Arne van Huis op de Frambozenstraat (Foto: Wouter Sessink)

Meer dan twintig bewoners van Tuindorp Oostzaan in Noord stappen op 1 februari officieel over op elektrische deelauto´s. Er komen vier elektrische auto’s in de buurt te staan, en bewoners doen hun eigen auto´s weg. Op deze manier dragen zij hun steentje bij om meer auto´s van de weg te krijgen. Plus dat op deze wijze de onderlinge band in de buurt ook verstevigd kan worden.

Buurtbewoner Romanee Rodriguez is blij met het buurtinitiatief: “Je ziet nu dat auto’s vaak hele dagdelen ongebruikt in de straat staan. We zijn op een punt aangekomen dat we toch moeten nadenken over hoe we de stad wat meer lucht kunnen geven. Minder auto’s is niet alleen duurzamer, er komt ook meer ruimte vrij in de openbare ruimte.”

In een buurt waar het nog altijd vrij parkeren is heeft men gelukkig niet te klagen over ‘valsparkeerders’ zoals elders in Noord. In de buurt zijn ook andere deelauto-aanbieders. Deze vielen af omdat zij duurder zijn dan de nu gekozen variant.

DEEL 

Om als buurt over te stappen op gezamenlijke elektrische auto’s verenigen de buurtbewoners zich in een coöperatie. De buren in Tuindorp Oostzaan maken daarbij gebruik van de organisatie DEEL (wijzijndeel.nl/) om de overstap naar deelmobiliteit succesvol te laten verlopen. Een van de deelnemers woont zelf in de Kermisbuurt en is al bezig ook daar buurtgenoten zover te krijgen deel te gaan nemen. 

Feestelijk overstapmoment

Om de overstap op elektrische auto’s te vieren, vieren de buurtbewoners vandaag, woensdag 1 februari, een feestelijk overstapmoment bij White Label op het Zonneplein. Naast een toespraak van de initiatiefnemer Walter Dresscher zullen de buren een gezamenlijke toast uitbrengen bij de vier nieuwe elektrische deelauto’s. Uiteindelijk zullen de Renaults Magane en de Peugeot E-208 geplaatst worden op de Algol-, Frambozen- en Maanstraat.

Sluit je ook aan

De buurtcoöperatie Tuindorp hoopt dat er meer mensen bij hun deelmobiliteit initiatief aansluiten.‘Op die manier zorgen we met z’n allen dat we minder auto’s nodig hebben in de wijk, zegt Romanee, en we zijn altijd op zoek naar meer DEELnemers. Want dan richten we gewoon meer coöperaties op, zodat deelmobiliteit zich als een olievlek over Noord verspreidt’

Afbeelding
Arne van Huis bij de eerste levering