‘Urban Artivism’ beeldbepalend in STRAAT museum

Cultuur
Afbeelding
(Foto: Tim Stet Foto)

NOORD - In het STRAAT Museum op NDSM-Plein 1 in Amsterdam is vanaf 13 oktober tot en met 28 januari 2024 de expositie Urban Artivism te zien. In dit parcours door het hele museum worden 15 kunstwerken uit de STRAAT-collectie uitgelicht waarmee aandacht wordt gevraagd voor klimaatverandering. 

Urban Artivism is het tweede project dat STRAAT onder het sponsorschap van ABN AMRO realiseert. Pronkstuk vormt de gigantische flamingo-installatie van 7 meter hoog van de beroemde Spaanse straatkunstenaar en ‘artivist’ Dulk die nieuw aan de vaste collectie wordt toegevoegd. 

Het kunstwerk verwijst naar het natuurpark Albufera, nabij het Spaanse Valencia, waar deze flamingo’s leven en bedreigd worden.

Antonio Segura (artiestennaam Dulk), geboren in 1983, is een van de belangrijkste straatkunstenaars uit het Spaanse Valencia. 

Hij begon zijn carrière met straatkunst en muurschilderingen, maar blijft zichzelf heruitvinden door voortdurend nieuwe media te verkennen, onder meer tekenen, beeldhouwkunst en fotografie. 

Dulk staat bekend om zijn portretten van bedreigde diersoorten. Via beeldhouwkunst, installaties en schilderkunst zien we zijn eigen versie van een menagerie van wezens opmerkelijk evolueren om verovering of verlies van het leefgebied te voorkomen.

STRAAT is hét museum voor street art en graffiti. In een enorme scheepsloods op het NDSM-terrein in Amsterdam worden meer dan 160 gigantische kunstwerken getoond. Deze zijn ter plekke door internationale kunstenaars gemaakt. 

De collectie wordt regelmatig uitgebreid, wat bezoekers de kans biedt kunstenaars live aan het werk te zien. In de galerie vertelt STRAAT gerichte verhalen over de diversiteit en populariteit van de internationale street art en graffiti-cultuur. Tevens zijn de werken in de galerie te koop.

www.straatmuseum.com