Bijzondere gast bij Dodenherdenking op begraafplaats Duinrust

Nieuws
Maggie Bloch (midden) bezoekt de herdenking op begraafplaats Duinrust.
Maggie Bloch (midden) bezoekt de herdenking op begraafplaats Duinrust. (Foto: aangeleverd)

BEVERWIJK – Bij de jaarlijkse Dodenherdenking op begraafplaats Duinrust was dit jaar een wel heel bijzondere gast aanwezig. Speciaal voor deze herdenking vloog Maggie Bloch vanuit Australië naar Nederland. Zij werd vergezeld door haar Nederlandse familie, Ariana Zanella en Erik Baudoin uit Den Haag.

Maggie Bloch is een eerstelijns nicht van Weston Robert Berry. Berry vloog in de nacht van 11 op 12 juni 1943 terug naar Engeland. Het vliegtuig werd aangeschoten door de Duitsers en kwam rond drie uur ’s nachts nabij het Paasduin in Wijk aan Zee brandend en met een doffe dreun tegen de grond. Alle zeven bemanningsleden verloren het leven, onder wie dus sergeant vlieger Weston Robert Berry. Alle lichamen waren dermate verminkt, dat alleen dat van Berry kon worden geïdentificeerd. Na de bevrijding konden de lichamen en de namen van de overige militairen worden vastgesteld.

De later geplaatste grafstenen zijn overal ter wereld, voor alle omgekomen geallieerde militairen van dezelfde uitvoering. Zij tonen het embleem van het wapen, rang, naam, functie, sterfdatum en leeftijd. Eventueel een kruis en in veel gevallen een korte Engelse tekst. Op de grafsteen (nummer 689) van Berry staat ‘Weston Robert Berry, 29 jaar, was afkomstig uit Dungog, gelegen in Nieuw Zuid-Wales (Australië)’ en de tekst ‘Hij stierf opdat wij zouden leven’.

Indruk

Maggie Bloch was zeer onder de indruk van de graven en van de herdenking. “Mijn oom maakte in de Tweede Wereldoorlog als Australiër deel uit van de Canadian Air Squad, die vanuit Engeland mee vloog op Düsseldorf in Duitsland. De Lancaster W4791 PH-W van het twaalfde squadron was één van de 38 vliegtuigen die in de nacht verloren gingen. Ze waren onderweg, terug naar Engeland. Het doet me veel dat er in Nederland zoveel aandacht is voor de oorlogsgraven. Het bezoek aan Duinrust is wellicht het laatste saluut dat ik aan mijn overleden oom kan brengen.”

Maggie Bloch, die een Joodse achtergrond heeft, bezocht ook de Joodse begraafplaats op Duinrust en het daarnaast gelegen Joods Namenmonument Beverwijk.

Het graf van Weston Robert Berry.