SP Velsen: ‘De stem van de gewone mens is ondergesneeuwd in het Tatadebat’

Politiek
De SP voert campagne omtrent Tata Steel. Rechts: voorzitter SP Velsen Elsa Postma.
De SP voert campagne omtrent Tata Steel. Rechts: voorzitter SP Velsen Elsa Postma. (Foto: aangeleverd)

IJMUIDEN/REGIO – Dat de uitstoot van de kookfabrieken van Tata Steel schadelijk is voor milieu en omwonenden is inmiddels algemeen bekend. “Iedereen vindt er wat van”, zegt Elsa Postma, voorzitter van de SP-afdeling Velsen, “maar de stem van de gewone mens wordt ondergesneeuwd in het Tatadebat.” SP Velsen begint daarom van voor af aan: wat willen mensen nu echt met Tata Steel?

Door Roxanne Borgman

De aftrap van de campagne U bent nu aan het woord. Over de toekomst van de IJmond was zaterdag 29 juli in het Beverhof te Beverwijk. Toen kwam ook Haarlemmer en voormalig Tweede Kamerlid Renske Leijten mee om de mensen naar hun mening te vragen. “Er zijn mensen die zeggen: de fabriek moet dicht, maar ook mensen die vinden dat er zonder Tata Steel geen IJmond meer is”, vertelt Elsa. “Er zijn zoveel mensen en bedrijven afhankelijk van Tata Steel.” Wat de mensen in Beverwijk vertellen is kenmerkend voor het gepolariseerde beeld van vandaag de dag. “Aan de ene kant heb je milieuorganisaties die vinden dat Tata Steel dicht moet; aan de andere kant heb je bijvoorbeeld de FNV die zich zorgen maakt over de werknemers. Er spelen zoveel belangen mee. Daarom duurt het ook zo lang om iets voor elkaar te krijgen.”


De SP polst de mening van bewoners in Beverwijk over de toekomst van Tata Steel. - aangeleverd

Nationaliseren

Momenteel is Tata Steel in handen van een Indiaas bedrijf. En dat schuurt, vindt de SP. “Ze krijgen ontzettend veel subsidie van de Nederlandse staat om te verduurzamen, terwijl het een grote multinational is die miljoenenwinsten maakt”, vertelt Elsa. “Dat geld vloeit niet terug naar onze gemeenschap, maar wij draaien er wel met z’n allen voor op.” De SP denkt dat het nationaliseren van Tata Steel er niet alleen voor zorgt dat verduurzamen sneller gaat en het geld terugstroomt naar de staat en uiteindelijk ons allemaal, maar ook dat het proces democratischer wordt. “We kiezen onze volksvertegenwoordigers en die beslissen mee over wat er met Tata Steel gebeurt. Zo kun je als burger rechtstreeks invloed uitoefenen. Dat is wat we willen.”

Actiegroep

SP Velsen heeft een enquête gelanceerd. Hiermee wil zij het publiek uitnodigen om hun stem te laten horen. “We willen weten hoe mensen in de omgeving van Tata Steel denken over de toekomst van het maken van staal in de IJmond. We horen ook graag van de mensen die er werken.” Aan de hand van die resultaten wordt een rapport opgesteld. “Dat rapport gebruiken wij bij het actievoeren”, vertelt Elsa, “maar dat doen we niet alleen. Daarvoor hebben we mensen nodig om samen sterk te staan. Dat doen we door een actiegroep op te richten en samen plannen te maken.” De SP is de komende maand op straat te vinden in Wijk aan Zee en IJmuiden om de publieke opinie te polsen.

De enquête vind je op https://velsen.sp.nl/.