Lezing Anton de Kom in het Literatuurmuseum

Cultuur
Anton de Kom samen met een vriend omstreeks 1924.
Anton de Kom samen met een vriend omstreeks 1924. (Foto: Collectie Literatuurmuseum)

In het laatste weekend van mei vinden de Canondagen plaats. Musea die verbonden zijn aan de Canon van Nederland organiseren lezingen, rondleidingen en andere activiteiten over de Nederlandse geschiedenis. Het Literatuurmuseum organiseert in dit kader op zondag 26 mei een bijzondere lezing over schrijver Anton de Kom (1898-1945), aangevuld met muziek en spoken word.

Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceert hij zijn boek , een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek.

In het online museum Literatuurlab is de online expositie ‘Surinaamse schrijvers – de weg naar onafhankelijke literatuur’ te zien. Hierin wordt ingezoomd op vijf Surinaamse schrijvers die veel hebben betekend voor de onafhankelijkheid van hun land. Een van deze schrijvers is Anton de Kom. Hij was een van de eersten die aandacht vroeg voor het geschiedenisonderwijs in Suriname; want was het niet vreemd dat kinderen moesten leren wie Michiel de Ruyter was, maar niet wie de vrijheidsstrijders waren ten tijde van de slavernij?

Over het programma

Thalia Ostendorf, die onderzoek deed voor de online expositie, zal de lezing op 26 mei verzorgen. Het gaat om een herhaling van de succesvolle lezing die in juli 2023 werd gehouden. Daarnaast verzorgt multitalent Gery Mendes een muzikaal optreden en Babs Gons, spoken word artiest en Dichter des Vaderlands, zal gedichten van De Kom ten gehore brengen. Het programma begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs. Reserveren is echter verplicht. Meer informatie & tickets: literatuurmuseum.nl.