Woonzorgchallenge van start in Zuidwest: meer contact en samen koken

Nieuws
Afbeelding
(Foto: pr)

Woonzorgchallenge van start in Zuidwest

In Den Haag Zuidwest gaat de Woonzorgchallenge van start. Woningcorporaties gaan samen met bewoners de uitdaging aan om met vernieuwende woonzorgconcepten het gat die de gesloten verzorgingshuizen achterlaten, op te vullen. Pilotlocatie is het complex aan de Beresteinlaan 629-635.

Nederland vergrijst. De vraag naar zorg groeit en het aantal mensen dat die zorg kan leveren neemt af. Dat vraagt om nieuwe woonzorgconcepten. In de Woonzorgchallenge werken bewoners samen met multidisciplinaire teams van ontwerpers, sociaal ondernemers en zorgprofessionals. Zo komen ze tot de meest passende invulling van een locatie, inclusief een woonzorgconcept.

De Woonzorgchallenge werd op 23 mei afgetrapt door Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, Gijsbert van Herk (Staedion) en Korrie Louwes (gemeente Den Haag) samen met bewoners uit Den Haag Zuidwest en zorgorganisatie Middin. Het College van Rijksadviseurs - ondersteund door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) - helpt bij het realiseren van nieuwe vormen van wonen en zorg. 

De pilotlocatie voor de Woonzorgchallenge is het complex aan de Beresteinlaan 629-635 in Den Haag Zuidwest. Dit complex bestaat uit 74 driekamerappartementen voor senioren en in de plint een woonlocatie van zorgorganisatie Middin. “We bouwen hier samen met de bewoners van het complex en de buurtbewoners aan vernieuwende woonzorgconcepten. Daarbij laten we ons niet belemmeren door de vraag ‘van wie is wonen en van wie zorg’. Het is een gezamenlijke opgave”, licht Gijsbert van Herk van Staedion toe. 

Korrie Louwes vindt mooi om te zien dat in Zuidwest verschillende partijen samen de handschoen oppakken om op innovatieve manieren wonen en zorg bij elkaar te brengen, specifiek nu voor ouderen. “Dat heeft de toekomst en biedt volop kansen. Voor de ouderen zelf, voor de arbeidsmarkt en voor Zuidwest; de gemeente ondersteunt dit dan ook van harte.”

Zowel de bewonerscommissie als Middin zijn erg enthousiast over de Woonzorgchallenge. Barbara Schildkamp (Middin): “Het is een unieke kans om met elkaar te werken aan een complex dat klaar is voor de toekomst. En dat gaat niet alleen over toegankelijkheid en duurzaamheid, maar ook over hoe je met elkaar samen leeft en de zorg organiseert”.
Wil Hartgrink van de bewonercommissie ziet onder de bewoners in het complex aan de Beresteinlaan veel eenzaamheid. “En ik begrijp dat dat ook geldt voor de cliënten van Middin. De Woonzorgchallenge is al direct een aanleiding geweest voor veel meer contact tussen ‘boven en beneden’, we maken al plannen om samen te koken. Ik zie er naar uit om samen met de ontwerpteams ideeën te bedenken die leiden tot meer ontmoeting en onderling contact tussen bewoners.”
De aftrap voor de Woonzorgchallenge vond plaats op de eerste bijeenkomst van het Innovatielab, een initiatief van Staedion.