Dit is waarom de Blinkerd en het Hofbad in de zomervakantie gesloten zijn

Nieuws
Voor waterpret moet men deze zomer naar de Waterthor, Overbosch, de Houtzagerij en het Zuiderpark
Voor waterpret moet men deze zomer naar de Waterthor, Overbosch, de Houtzagerij en het Zuiderpark (Foto: pixabay)

Om de zwemlessen niet in de weg te zitten heeft de gemeente Den Haag ervoor gekozen om de renovatie van de Blinkerd en de onderhoudswerkzaamheden in het Hofbad in de zomervakantie uit te voeren. Dat betekent dat er van 8 juli tot en met 20 augustus in Den Haag alleen in de Waterthor, Overbosch, de Houtzagerij en het Zuiderpark kan worden gezwommen. 

De Blinkerd wordt in de zomervakantie gerenoveerd. Er worden onder andere werkzaamheden verricht zodat er straks warmte uit het riool kan worden gehaald. In het Hofbad zijn er onderhoudswerkzaamheden nodig zoals een nieuwe coating van de vloeren, onderhoud aan de glijbanen enzovoort. 

Beide zwembaden zijn om die reden gesloten in de periode van zaterdag 8 juli tot en met zondag 20 augustus. De 4 andere zwembaden in Den Haag, Waterthor, Overbosch, de Houtzagerij en het Zuiderpark, zijn wel open in de zomer en hebben aangepaste openingstijden en een zomerprogramma. Kijk op www.denhaag.nl/zwemmen voor de zomerprogrammering en voor de openingstijden voor recreatief zwemmen.

Waarom in de zomer?

Het hele jaar door worden er zwemlessen gegeven in de 6 zwembaden. Nog steeds zijn er wachtlijsten voor zwemles. In de zomerperiode stoppen de lessen en ook de andere zwemsporten hebben een zomerstop. Daarom is er gekozen om juist in de zomer de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. 

Warmte uit het riool

Gedurende 6 weken wordt sportcomplex de Blinkerd duurzaam gerenoveerd. Hierdoor kan straks (begin 2024) warmte vanuit het riool worden gebruikt om het sportcomplex te verwarmen. Het biedt de mogelijkheid om het gasverbruik met 100% terug te brengen. Dat betekent dat de accommodatie straks volledig aardgasvrij kan worden verwarmd. Hiermee wordt 170.000 m3 gas bespaard, dat kun je vergelijken met 170 woningen die van het gas af gaan.

Hofbad 10 jaar

Zwembad het Hofbad bestaat inmiddels 10 jaar. Dat betekent dat het zwembad toe is aan onderhoud. In de zomer vinden er schilderwerkzaamheden plaats, worden vloeren opnieuw gecoat, krijgt het recreatiebad ledverlichting, wordt de glijbaan onderhouden en wordt er een afdekdeken geplaatst op het wedstrijdbad. Zo’n afdekdeken wordt over het water gelegd als het zwembad sluit. Dit zorgt voor een besparing in het energieverbruik, omdat het zwemwater langzamer afkoelt en het zwemwater minder snel verdampt.

Turbozwemmen in de Houtzagerij

In de zomervakantie wordt ook weer turbozwemmen georganiseerd in de Houtzagerij. Turbozwemmen is extra zwemles van 3 of 4 dagen achter elkaar. Leerlingen die nét dat extra zetje nodig hebben worden uitgenodigd, zodat zij naar het volgende zwemniveau kunnen of deel kunnen nemen aan het diplomazwemmen. Dit bevordert de doorstroming van lesgroepen en zorgt ervoor dat er ruimte vrij komt om nieuwe leerlingen op te roepen die nog op de wachtlijst staan.