Prik voor Haagse iepen: ‘Je hoort de bomen het vaccin opslurpen’

Nieuws
Iepen vaccineren gaat met een grote injectiespuit met daaraan een kleine guts.
Iepen vaccineren gaat met een grote injectiespuit met daaraan een kleine guts. (Foto: www.hethaagsegroen.nl)

Boomverzorgers geven 8.000 Haage iepen een vaccin. De prik beschermt de bomen weer een jaar tegen de dodelijke iepziekte. Wat is het, hoe werkt het en waarom is Den Haag een iepstad? Acht vragen aan voorman Sander Meershoek van het Groenbedrijf. “Je hoort de boom het vaccin opslurpen.”

Waarom is de iep een echte Haagse boom?

Sander: “De iep bepaalt voor een groot deel ons straatbeeld. Hij hoort bij onze stad: deze boomsoort verdraagt een voedingsarme bodem en kan goed tegen de zoute zeewind. Hij houdt het goed uit in onze stad aan zee, mits hij gezond blijft.”

Wat is de iepziekte?

“Dit is een zeer besmettelijke, dodelijke schimmelziekte, die wordt verspreid door de iepenspintkever. Het legt eitjes achter de bast van een zieke iep. Die komen in het voorjaar uit en de kevertjes boren vervolgens gangen achter de bast. Als het diertje uitvliegt, neemt hij de schimmel mee naar gezonde bomen. Ook via met elkaar vergroeide wortels kunnen zieke bomen gezonde buurmannen ziek maken.”

Hoe lang bestaat het vaccin al?

“Zo’n 25 jaar geleden stierven in onze stad tussen de 1.500 tot 2.000 stadsbomen per jaar door de iepziekte. Den Haag begon toen als eerste stad in Nederland met een vaccin tegen de iepziekte om ons mooie groen te beschermen en te behouden.”

Hoe herken je een zieke iep?

“Een zieke iep heeft droge, dorre bladeren. Die zijn als eerste te zien in de uiterste takuiteinden. Na verloop van tijd verliest de iep al zijn blad en sterft volledig af.”

Hoeveel iepen krijgen een vaccin?

“Onze stad telt circa 123.500 stadsbomen, waarvan 14.100 iepen. We controleren onze iepen twee keer per jaar, tussen mei en september. De ene helft is van nature resistent tegen de iepziekte. De andere helft krijgt sinds 1996 elk jaar een prik om de iepziekte buiten de deur te houden. Ook injecteren we 28 zelkova’s, die ook gevoelig zijn voor de iepziekte.”

Hoe gaat zo’n injectie in z’n werk?

“We werken met een grote injectiespuit met daaraan een kleine guts. Daarmee maken we een klein gaatje in de bast waarin we het middel Dutch Trig® spuiten. Het middel, dat bestaat uit een niet-ziekmakende schimmel, spuiten we na elke tien centimeter in de boomstam. Je hoort hoe de boom het vaccin opslurpt.”

Wordt de prik altijd in mei gegeven?

“Ja, we injecteren vroeg in het groeiseizoen als de iepen blad krijgen, want dat is het moment dat de sapstroom op gang komt. Die stroom is nodig om het vaccin door de boom te laten opnemen. Ook beginnen in deze periode de iepenspintkevers te vliegen waardoor infectie kan plaatsvinden.”

Wat kun je doen als je een zieke iep ziet?

“Als je een zieke iep ziet, meld het aan ons, de gemeente. Dan kunnen we in actie komen. Hier kun je meer informatie vinden over hoe je een zieke iep kunt herkennen en melden.

Bron: www.hethaagsegroen.nl.