EK Beachvolleybal 2024 komt naar Den Haag: ‘Sportief feest voor de hele stad’

Sport
Het duo Katja Stam en Raïsa Schoon komt tijdens het EK voor Nederland in actie.
Het duo Katja Stam en Raïsa Schoon komt tijdens het EK voor Nederland in actie. (Foto: pr)

De speelsteden voor het EK Beachvolleybal 2024 zijn bekend. In Den Haag, Apeldoorn en Arnhem wordt dit jaar om de Europese titel gestreden.

Van dinsdag 13 tot en met zondag 18 augustus is Nederland organisator van het EK Beachvolleybal. Den Haag is daags na de Olympische Spelen in Parijs het strijdtoneel van van het EK Beachvolleybal.  Apeldoorn en Arnhem zijn de andere twee speelsteden.

Trackrecord 

Het is niet de eerste keer dat Nederland organisator is van een belangrijk beachvolleybalevenement. De editie van 2024 is de vierde keer dat het EK Beachvolleybal in Nederland plaatsvindt. In 2015 organiseerde ons land ook het WK Beachvolleybal. 

Hooggespannen verwachtingen

Ten aanzien van de verrichtingen van de Nederlandse beachvolleyballers zijn de verwachtingen hooggespannen, en dat is niet voor niets. Van de eerste editie in 2006 (zilver voor De Gruijter/Ronnes en Kadijk/Mooren) tot de laatste editie in 2018 (goud voor Keizer/Meppelink) werd op iedere ‘Nederlandse’ EK- of WK-editie namelijk een medaille behaald door een duo van eigen bodem. 

Speelsteden

Het is bijna geen verrassing te noemen dat Den Haag een van de gaststeden van het EK Beachvolleybal 2024 is en dat daar ook de (halve) finales gespeeld gaan worden op het strand van Scheveningen. Sinds het eerste EK in Nederland (2006) was Den Haag iedere editie in Nederland speelstad. In 2012 en 2018 werd in Den Haag twee keer Nederlands EK-goud veroverd.

Trots

Wethouder Hilbert Bredemeijer (sport) is trots dat Den Haag het EK host: “Heel de stad kijkt er enorm naar uit om onze sporters in actie te zien op het strand van Scheveningen. Den Haag is dé topsportstad aan zee en de thuishaven van Beach TeamNL, waar alle Nederlandse toppers dagelijks trainen. Het is geweldig dat we in samenwerking met de Nevobo en de andere speelsteden dit EK hosten. Zeker na de eerdere succesvolle beachvolleybaltoernooien in Den Haag, met als kers op de taart het WK op de Hofvijver in 2015.” Bredemeijer verwacht dat het EK ook nu weer een sportief feest wordt voor én met de hele stad. “Iedereen in Den Haag kan dit meebeleven en er via side events zelf aan meedoen. Zo komt de hele stad in beweging”, zegt de wethouder die hoopt dat een van onze Haagse beachvolleybalduo’s er met het goud vandoor gaat.

Gelderland

Ook Gelderland verwelkomt het EK Beachvolleybal in de speelsteden Apeldoorn en Arnhem. Apeldoorn heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijk geprofileerd als ‘(beach)volleybalstad’. Tijdens het EK Beachvolleybal in 2018 was Apeldoorn een van de speelsteden. Tijdens het WK voor dames (indoor) in 2022 was Apeldoorn de stad waar de finalewedstrijden plaatsvonden.

TeamNL Sport Experience

In 2024 wordt gestart met een grootschalig programma aan sportieve activiteiten onder de noemer ‘TeamNL Sport Experience’, waarmee bezoekers en de regionale omgeving worden uitgedaagd op actieve wijze te genieten van een sportoverstijgend activiteitenprogramma. Belangrijk doel hiervan is om de maatschappelijke waarde van topsportevenementen verder te vergroten en de evenementen te verbinden. De inhoud van de TeamNL Sport Experience wordt de komende maanden ontwikkeld, waarna het EK Beachvolleybal een van de eerste evenementen is waar dit programma wordt georganiseerd. Daarna wordt het ‘reizende’ festival voortgezet bij toekomstige sportevenementen in Nederland.