Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Jannie van den Brink in de Van Galenstraat.
Jannie van den Brink in de Van Galenstraat. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Den Helder telde in de jaren negentig gaandeweg steeds minder buurtwinkels waar de klanten, behalve voor een kleine boodschap, graag voor een praatje bij elkaar kwamen. Waar vreugde en verdriet werden gedeeld en men heel wat uren pratend doorbracht. Eén ervan, de rookartikelenzaak van ‘Tante Jannie’ van den Brink in de Van Galenstraat ging al om 07.00 open voor klanten die er hun rokertje of krantje haalden. Er was ook een depot voor de stomerij waar veel gebruik van werd gemaakt. Ondanks het prettige vooruitzicht dat ze met haar echtgenoot samen veel vrije tijd door konden brengen vond ze het jammer om eind 1996 na 15 jaar haar winkelwerk te beëindigen. De zaak had ze meer voor de gezelligheid en hobby maar op aanraden van haar kinderen en de fysieke gezondheid van haar echtgenoot nam zij dit besluit. De buurt en de klanten zouden haar missen. Die waren heel attent toen haar echtgenoot Gerrit in het ziekenhuis lag. Bloemen, kaarten en fruitmanden werden langs gebracht. De blijk van waardering en liefde was enorm. Vorige week vrijdag werd de thans in Oudorp wonende Jannie van den Brink opgezocht.

In de Erasmusstraat werd op 5 december 1981 voor de eerste maal met succes het plan ‘Den Helder Bomenstad’ uitgevoerd. Er werden in zo’n 20 voortuinen een meidoorn geplant zodat initiatiefnemer Jeroen van Vuuren, na enkele weken van voorbereiding, invulling aan dit plan kon geven. Met voldoening zei Jeroen van Vuuren dat dit een samenwerking was geworden tussen bevolking en overheid. Naast Jan Overzet, directeur Plantsoenendienst, die hielp bij het planten van het eerste boompje, was ook milieuwethouder Cor Out aanwezig. Er moesten met name problemen met aanwezige kabels overwonnen worden. Vandaar dat de meeste boompjes in de voortuinen werden geplaatst. De omgeving van de Erasmusstraat was, voor wat betreft cultuur, door de bewoners zelf ingevuld. Er was een extra woord van lof voor de dames Nel van Zutphen en Toos van Rieswijk. Zij en anderen van de werkgroep ‘Den Helder Bomenstad’ hadden deze actie in de Erasmusstraat mede voorbereid en zouden zich ook de volgende vier jaar inspannen ook in enkele andere straten bomen te planten.

Monique Vroegop werd in december 1996 voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot de beste Helderse sjoelster. Ook hier wordt enige aandacht aan besteed.

Uitzending: zondag 12 december van 12.05 tot 15.00 uur.