Veteranen Leo en Jenny uit Den Helder in erecouloir op de Dam

Nieuws
Veteranen Leo en Jenny uit Den Helder.
Veteranen Leo en Jenny uit Den Helder. (Foto: Birthe Kulik)

DEN HELDER - Jenny (61) en Leo (71) uit Den Helder staan dit jaar op 4 mei in de erecouloir op de Dam, tijdens de Nationale Dodenherdenking. Jenny en Leo leerden elkaar in 2000 in Eritrea, tijdens hun gezamenlijke vredesmissie met de Marine, kennen. Jenny en Leo zijn twee van de 60 veteranen die dit jaar deelnemen aan de erecouloir. Ze staan er samen, met een gevoel van trots en denkend aan alle militairen die hun leven hebben gegeven tijdens diverse uitzendingen.

Dit jaar zijn Jenny en Leo 20 jaar getrouwd. Een mooie mijlpaal, en dat in hetzelfde jaar dat ze samen in de erecouloir op de Dam staan.

Vonk

Tijdens een uitzending kan liefde opbloeien. Jenny en Leo zijn er het levende bewijs van. Eind 2000 ging Jenny op vredesmissie naar Eritrea, als chef van de vliegploeg met Zr.Ms. Rotterdam dat fungeerde als hospitaalschip voor de Luchtmacht en Mariniers op het land. Leo zat aan boord als vliegdekofficier. “Daardoor werkten wij samen op het helikopterdek. Na een week of zes zijn we eens de wal op gegaan om een hapje te eten. We werden nieuwsgierig naar elkaar, de vonk sloeg over en we kregen uiteindelijk een relatie”, vertelt Jenny. Vlak na hun gezamenlijke uitzending vertrok Leo naar Bosnië en Jenny naar de Caraïben. Ze zagen elkaar tien maanden vrijwel niet, maar hadden contact per email en de liefde bleef.

Groot goed

Leo is 36 jaar in dienst geweest binnen Defensie. “Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Bij het Korps heb ik een avontuurlijk en uitdagend leven gehad, waar vaarperiodes en operationele plaatsingen elkaar afwisselden.” Tussen 1970 en 2002 ging hij onder meer op uitzending naar de Perzische Golf, Haïti en Bosnië. Wat Leo vooral is bijgebleven, is de veerkracht van mensen die leven in oorlogsgebieden. “Hele dorpen waren platgebrand en toch pakten mensen de draad weer op. Ik vond dat ontzettend indrukwekkend om te zien.” Het deed Leo beseffen dat we blij mogen zijn dat we in Nederland wonen. Jenny ging eenmalig op uitzending naar Eritrea. De ervaringen daar leerden haar dat tevredenheid en vrijheid een groot goed zijn.

Belangrijk onderdeel

Jenny had bij terugkomst uit Eritrea niet direct het gevoel veteraan te zijn. In haar optiek was je dat alleen als je het zwaar had gehad en in gevaar was geweest. “Als je wordt uitgezonden vanaf een schip, beleef je alles meer vanaf de zijlijn.” Inmiddels realiseert Jenny zich dat ieder individu een belangrijk onderdeel vormt van het geheel. Dat maakt haar trots. En die trots uit ze ook steeds meer. Leo heeft daar een rol in gespeeld. “Ik voelde me meteen veteraan en ben er trots op. Ik loop elk jaar op 5 mei mee in het Defilé in Wageningen en ben actief op Nederlandse Veteranendag. Als de toeschouwers applaudisseren, lopen de rillingen over mijn rug. Nederlandse Veteranendag is mijn favoriete dag van het jaar.”

Filmhuis

Jenny en Leo zijn getrouwd en wonen in Den Helder. Ze zijn beiden met functioneel leeftijdsontslag (FLO). Jenny werkt nu als vrijwilliger in het plaatselijke filmhuis. De volledige verhalen van Jenny en Leo zijn te lezen op de website van het Nederlands Veteraneninstituut.

Dit jaar zijn Jenny en Leo 20 jaar getrouwd.