Vaderdag 2023: 5x inspiratie cadeautips en wanneer is het Vaderdag?

Nieuws
Samen ontbijten tijdens Vaderdag.
Samen ontbijten tijdens Vaderdag. (Foto: Pexels)

REGIO - Vaderdag is een jaarlijkse viering ter ere van vaders en vaderfiguren. Het is een dag waarop we onze vaders bedanken voor alles wat ze voor ons hebben gedaan (en nog steeds doen). In dit artikel vind je alle informatie over vaderdag 2023, zoals wanneer het is en wat je cadeau kun doen!

Wanneer is Vaderdag 2023?

Vaderdag wordt meestal gevierd op de derde zondag van juni, hoewel sommige landen het op andere data vieren. Het idee van Vaderdag is ontstaan in de Verenigde Staten, waar het voor het eerst werd gevierd in 1910 in Spokane, Washington.

Cadeautip Vaderdag: wat geef je je vader cadeau?

Er zijn veel verschillende cadeau-ideeën die je kunt overwegen voor Vaderdag, afhankelijk van de interesses en smaak van je vader. Hier een aantal cadeautips voor Vaderdag:

Tip 1 Persoonlijke geschenken: Geef een cadeau dat speciaal voor je vader is ontworpen, zoals een gepersonaliseerde mok, een fotolijstje met een foto van jullie samen, of een gepersonaliseerd kookschort met zijn naam erop.

Tip 2 Ervaringen: Geef je vader een unieke ervaring, zoals een dagje uit naar zijn favoriete museum, een concert of een sportevenement. Of plan een dagje wandelen, picknicken of barbecueën.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Ga naar de Efteling
Ga bijvoorbeeld naar de Efteling! (Foto: Unsplash / Daan Schrikker)

Tip 3 Hobby gerelateerde geschenken: Als je vader een hobby heeft, overweeg dan om hem iets te geven dat past bij zijn interesse, zoals een nieuwe golfclub, een boek over zijn favoriete sport, of gereedschap voor zijn klusprojecten.

Tip 4 Cadeaubonnen: Als je vader heel kieskeurig is of als je niet zeker weet wat hij wil, geef dan een cadeaubon van zijn favoriete winkel, restaurant of activiteit.

Tip 5 DIY: Maak zelf een cadeau zoals een schilderij of een ontbijtje op bed.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Maak een mooi fotolijstje.
Knutsel een mooi fotolijstje in elkaar! (Foto: Unsplash / Natalia Arkusha)

De Geschiedenis van Vaderdag

Een vrouw genaamd Sonora Smart Dodd bedacht Vaderdag als een manier om haar vader te eren, die weduwnaar was en zes kinderen alleen opvoedde. Dodd wilde een dag waarop vaders overal werden geëerd en waarop kinderen hun vaders konden laten zien hoeveel ze van hen hielden.

De eerste Vaderdag werd gevierd op de verjaardag van Dodd’s vader, die in juni was. In de jaren daarna werd Vaderdag steeds populairder en in 1972 werd het officieel erkend als een nationale feestdag in de Verenigde Staten. Sindsdien is Vaderdag uitgegroeid tot een internationale viering, die in veel landen over de hele wereld wordt gevierd. Tegenwoordig wordt Vaderdag gevierd met cadeaus, kaarten en andere gebaren van dankbaarheid en waardering voor vaders en vaderfiguren.