Den Helder een halve eeuw geleden aflevering 12

Nieuws
De lading in het ruim bestond uit 1600 kg hasj en warmwaterkruiken met daarin 40 liter hasjolie.
De lading in het ruim bestond uit 1600 kg hasj en warmwaterkruiken met daarin 40 liter hasjolie. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - ‘Op 25 april 1974 kwam op 60 mijl ten noorden van Den Helder een einde aan een smokkelaffaire die de Nederlandse douane maandenlang had bezig gehouden.

Door: Marinus Vermooten

Voor de kust van Callantsoog loste de Helderse kotter ‘Lammie’ een grote hoeveelheid hasj die in bootjes naar de kust werd vervoerd en in een VW busje koers zette naar Volendam. De bemanning wist niet dat de politie en douane op de hoogte waren van deze transactie. Arie Dekker, werkzaam bij de marechaussee, kreeg een tip dat er iets met de viskotter aan de hand was. Al eerder had Dekker informatie ontvangen over een op handen zijnd transport.

Reden voor hem om samen met een college-rechercheur de ‘Lammie’ te observeren. Vlak voordat de kotter naar zee vertrok wisten zij wie de bemanning was en hoeveel proviand er opgeslagen was. Op 24 april 1974 werd de ‘Lammie’ vanuit de lucht al voor de Scheveningse kust gesignaleerd. Men liet het schip verder varen om een grotere slag te kunnen slaan. De ‘Lammie’ was die dag het middelpunt van een achtervolging. De lading in het ruim bestond uit 1600 kg hasj en warmwaterkruiken met daarin 40 liter hasjolie.

Schipper Dorus Pompert en zijn bemanning werden veroordeeld tot twaalf maanden cel.’