Zonnebrandpalen bij Noordwest Den Helder: ‘zonnebrandcrème gebruiken moet écht een gewoonte worden’

Nieuws
 Dermatoloog Adinda van Ginkel.
Dermatoloog Adinda van Ginkel. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Noordwest stelt voor het tweede jaar op rij gratis zonnebrandcrème beschikbaar voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Op al deze locaties zijn zonnebrandpalen geplaatst bij de uitgangen. Hiermee wil men de bewustwording vergroten. Dermatoloog Adinda van Ginkel legt uit waarom een goede zonbescherming zo belangrijk is.

“Huidkanker komt steeds meer voor, het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dat aantal is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De belangrijkste oorzaak hiervoor is overmatige blootstelling aan de zon en zonverbrandingen in de jeugd. Als dermatologen zien we dat er nog steeds niet voldoende zonnebrandcrème gebruikt wordt. We vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor preventie. Want minder zonschade betekent ook minder risico op huidkanker.”

Smeeradvies

“Zonnebrandcrème gebruiken moet écht een gewoonte worden: je gaat naar buiten, dus je smeert je in. Ook als je gaat sporten, gaat varen of in de tuin gaat werken. Veel mensen smeren nog steeds niet ruim en frequent genoeg om de maximale bescherming te hebben. Dan creëer je eigenlijk een vals gevoel van veiligheid. Ook voor mensen die nooit verbranden is het advies om zich wel in te smeren. Want ook als je niet verbrandt kan blootstelling aan de zon schadelijk zijn en uiteindelijk huidkanker veroorzaken. Het smeeradvies voor zonnebrandcrème is: smeer dik, herhaal het elke twee à drie uur en gebruik een crème of lotion met SPF 30 of hoger.”

Huidkankerzorg bij Noordwest

“Als je een plekje op je huid hebt dat je niet vertrouwt is het altijd verstandig om het te laten checken bij de huisarts. Dat kan bijvoorbeeld een moedervlek zijn die er eerst niet zat of die van kleur of vorm verandert, een wondje dat niet geneest of weer open gaat. We hebben bij Noordwest een goede samenwerking met de huisartsen in de regio. Zij schatten in of het nodig is om een patiënt door te verwijzen. Voor huidkankerzorg kunnen patiënten terecht bij alle locaties van Noordwest en Centrum Oosterwal. We werken in een multidisciplinair team waarin naast dermatologen ook oncologisch chirurgen, radiotherapeuten, plastisch chirurgen, hoofdhalschirurgen en pathologen zitten.”

Over de zonnebrandpalen

De zonnebrandpalen bevatten een zonnebrandlotion met SPF 50. De lotion is waterbestendig, vrij van parfum en ook geschikt voor kinderen. De palen staan bij alle uitgangen van onze locaties in Alkmaar, Den Helder, Schagen, Heerhugowaard en bij Centrum Oosterwal.

Informatieavonden

Noordwest organiseert informatieavonden over huidkanker en het belang van huidbescherming. Op dinsdag 18 juni is er een informatieavond in Den Helder en op maandag 24 juni op locatie Alkmaar. Deze bijeenkomsten zijn gratis bij te wonen. Aanmelden kan via e-mail infodermatologie@nwz.nl (Den Helder) en derma@nwz.nl (Alkmaar). Vermeld in de e-mail naam, telefoonnummer en het aantal personen waarmee men komt.