Under the Northern Lights

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: Dave Weij Fotografie)

Jouw muziekkeuze zegt veel over je persoonlijkheid. In meerdere, breed opgezette, onderzoeken is dit inmiddels herhaald vastgesteld. Muziek en muziekkeuzes hebben verder ook effect op onze productiviteit, prestaties, koopgedrag en natuurlijk onze emoties. Eén ding weten onderzoekers daarnaast ook zeker: jouw persoonlijke achtergrond heeft aanzienlijk veel invloed op de muzikale voorkeur. 

Hierbij valt te denken aan jouw opleidingsniveau, het gezin en de buurt waarin je bent opgegroeid en jouw vriendenkring. Ook zegt jouw muziekvoorkeur het nodige over jouw karakter. Onderzoeken tonen verder aan dat er een direct verband bestaat tussen muziekgenres en het karakter van de luisteraar.

Je bent dus als ware wat je luistert.

Als je jezelf wat meer in deze materie verdiept, wat ik uiteraard heb gedaan in het kader van het schrijven van deze column, dan kom je nog meer interessante uitkomsten, wetenswaardigheden en ‘feitjes’ tegen. Wist je bijvoorbeeld, dat gevoelige mensen vaak houden van zielige, warme muziek, met emotionele diepte? Genres als soft rock en R&B zijn bij hen vooral populair. Overall beschouwd luisteren deze mensen graag naar muziek die emoties oproept. Mensen die hun emotionele kant meer willen ontdekken moeten dus meer luisteren naar muziek met emotionele diepte, zeggen de wetenschappers.

Mensen die juist (meer) rationeel denken luisteren daarentegen liever naar intense, technisch ingewikkeldere muziek, zoals punk, heavy metal of hard rock. De voorkeur bij deze groep gaat vooral naar sterke, positieve en complexe nummers.

Dat laatste komt mij in ieder geval heel herkenbaar voor, want al sinds mijn puberteit ben ik ‘gek’ van harde rock en metal muziek. En die voorkeur is nadien nooit meer veranderd. Overigens is dat ook niet zo gek, want een puber ontwikkelt normaal gesproken een muzieksmaak voor de rest van zijn leven. Alle kleine en grote sociale en culturele invloeden vormen een mal waarin jouw muzikale voorkeur zich vormt. Het zijn nu eenmaal ook de jaren waarin je jouw identiteit ontwikkelt, waarin je veel ontdekt over jezelf, over relaties. Muziek hoort daarbij. Het is de soundtrack bij al die ontwikkelingen. De kans is dan ook groot dat je de liedjes uit die tijd de rest van je leven leuk blijft vinden.

Overigens was ik door mijn ‘harde’ muzieksmaak wel een beetje een buitenbeentje binnen mijn vriendengroep. Mijn vrienden begrepen er helemaal niets van en vonden het maar gek, die snoeiharde rockmuziek als ze bij mij in de auto stapten. Gevolg daarvan was onder meer, dat ik min of meer werd gedwongen om mijn favoriete muziek in m’n eentje te luisteren. Ook ging ik vaak ‘solo’ naar concerten van mijn favoriete bands, zoals Pearl Jam, Guns N’ Roses en (vooral) The Cult. Stond ik daar moederziel alleen in een rokerig zaaltje of in een winderig stadion ergens ‘in den lande’, tussen wildvreemde lotgenoten. Maar tegelijkertijd had ik de tijd van m’n leven en stond ik luidkeels mee te blèren met frontmannen zoals Eddie Vedder, Axl Rose of Ian Astbury: ‘Oh Yeah!’.

En nu, anno 2023, kijken mensen nog steeds gek op wanneer ze, staande voor het stoplicht, bonkende, harde tonen uit mijn auto horen ‘stampen’. Overigens kan ik dat ook wel een beetje begrijpen, want een man in maatpak in een keurige zakenauto, dat gaat natuurlijk niet ‘echt samen’ met kneiterharde muziek die door de ramen heen komt. Maar ik trek me er verder uiteraard niets van aan. Dát is nu eenmaal wie ik ben, en een beetje gek zijn we immers allemaal. Ik zeg wel eens gekscherend tegen de jonge stagiaires op ons kantoor, wanneer ter sprake komt over welke kwaliteiten een goede advocaat moet beschikken: “als je een goede advocaat wil worden, moet je vooral een beetje gek zijn, een beetje prettig gestoord”. En in mijn geval klopt dat dus helemaal.

Deze ‘prettige gestoordheid’ vertaalt zich overigens ook in andere aspecten van mijn leven. Mijn vrouw en ik hebben bijvoorbeeld 9 chihuahua’s, dat zie je zeker niet elke dag. Verder drinken wij geen alcohol (dat beschouwen mensen ook vaak als ‘vreemd’, hoewel daar natuurlijk niets vreemds aan is), eten wij veganistisch en leven wij verder gezond en sportief.

En we proberen van tijd tot tijd avontuurlijke en uitdagende dingen te doen. Zo gaan wij binnenkort op reis naar de noordelijkste punt van Noorwegen, een wintertrip die vooral in het teken zal staan van wandelen en andere sportieve natuurgerichte activiteiten rondom de Noorse fjorden. Maar er is meer, we zijn zelfs van plan om te gaan zwemmen tussen de walvissen en de orka’s! En uiteraard hopen we ook het Noorderlicht te kunnen gaan zien, de vermaarde Aurora Borealis, een winters natuurverschijnsel dat zijn gelijke niet kent. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor de Middernachtzon, een bijzonder fenomeen dat juist ’s zomers in dit gebied kan worden ervaren. En laat dat, de Middernachtzon, nu nét de titel zijn van het laatste album van mijn favoriete ‘jeugdband’ The Cult: ‘Under the Midnight Sun’. Mooier en toepasselijker kan het haast niet.

Dat wordt dus ouderwets rocken en stampen, Under the Northern Lights!

Evert Hoekstra - CKH Advocaten