‘Onze specialisatie is Ford en blijft Ford, voor zowel particulier als bedrijfsleven’

Partnerbijdrage
Meneer Dekker wordt op directioneel niveau bijgestaan door adjunct-directeur Michiel Sterk.
Meneer Dekker wordt op directioneel niveau bijgestaan door adjunct-directeur Michiel Sterk. (Foto: aangeleverd)

NOORD-HOLLAND – “Hoe staat het met de oplegger? Die moet echt snel weer de weg op voor het transport tussen onze vestigingen”, zegt directeur H.J. Dekker tegen een personeelslid die zijn kantoor in de vestiging Zaandam binnenstapt. Voordat er een antwoord komt, gaat de telefoon. Na het rap beantwoorden zegt de 93-jarige directeur van de Dekkerautogroep ‘Je merkt, het gaat hier constant door. En dat is goed ook. Anders hadden we nu niet ons 100-jarig Ford dealerschap kunnen vieren.”

Dekkerautogroep viert hele jaar 100-jarig Ford-dealerschap

Dekkerautogroep viert dit hele jaar de mijlpaal 100 jaar dealerschap van het automerk dat visionair en doorzetter Henry Ford vanaf 1899 opbouwde tot wereldlabel. De mijlpaal Dekkerautogroep 100 jaar Ford dealer werd op 1 november behaald. Het begin van een jaar lang acties waar de consument van kan profiteren. Toch is het niet vanzelfsprekend de eeuw te halen als autobedrijf. Daarvoor is door de familie Dekker keihard gewerkt. De betiteling familiebedrijf past dan ook naadloos op de Dekkerautogroep.


De werkplaats en showroom aan de Zeemansstraat in Zaandam, inmiddels pure nostalgie.  

Hele familie werkte mee

“Mijn vader was altijd aan het werk. De hele familie werkte mee aan de groei van het bedrijf”, vertelt dochter Ank Dekker. Het succes is niet vanzelf komen aanwaaien. Meneer Dekker kwam in 1954 als leerling verkoper in dienst bij garage Steemeijer. Daar had men in 1923 al het Ford dealerschap verworven.


Ford Steemeijer in actie bij een onfortuinlijk in de sloot gereden vrachtwagentje.  

Nooit saai

Het is weinigen gegeven: op je 93e nog messcherp van geest actief meebouwen aan je bedrijf. ‘Meneer Dekker’, zoals hij respectvol wordt aangesproken, is nog lang niet toe aan zijn pensioen. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd was er even sprake van stoppen. “Ik merkte al snel, dat moet je niet doen! Ik miste het afwisselende, de dynamiek van het autobedrijf. Mijn werk is nooit saai. Ik heb het ook nooit als werk gezien. Daarom stop ik ook niet.” En door! Respect is op z’n plaats.


‘Meneer Dekker’, zoals hij respectvol wordt aangesproken in het bedrijf, is met z’n 93e levensjaar nog lang niet toe aan zijn pensioen. 

Reis door de tijd

Als we een reisje door de tijd maken, mag het dit jaar dan precies 100 jaar geleden zijn dat het Ford dealerschap werd verkregen, door de overname van autobedrijf Steemeijer gaat de historie zelfs terug naar 1906. In dat jaar begon Steemeijer in de Zaandamse Oostzijde met een autobedrijf.

‘We voorzien in mobiliteitsbehoefte van particulier én ondernemer’

In 1920 werd verhuisd naar de Zeemansstraat in Zaandam. Daar was de werkplaats en een kleine showroom. Later werd een grote showroom geopend in de Westzijde wat het begin betekende van een groei naar zeven vestigingen in Noord-Holland. Inmiddels is er een vestiging in Zaandam, Heerhugowaard, Den Helder, Purmerend, Zwaag, Alkmaar en Volendam.

Kenmerk familiebedrijf

De familie Dekker heeft vele generaties geholpen in mobiliteit. Fijn en duidelijk zakendoen was én is een kenmerk van het hechte familiebedrijf. Grondlegger meneer Dekker was daarbij altijd het vriendelijke gezicht van de zaak. Als correcte verkoper immer recht door zee. De deals werden bovendien met de nodige humor gesloten in een prettige sfeer.


Grondlegger meneer Dekker kan kostelijke verhalen vertellen over de tijd toen hij zelf met een Ford Anglia op pad moest om folders te brengen bij geïnteresseerden in de aanschaf van een Ford.  

“Mijn eerste Ford was een tweedehands Anglia. Die kreeg ik in bruikleen om folders te brengen bij geïnteresseerden in een Ford”, vertelt meneer Dekker over zijn start in de autobranche. Om gelijk in het nu te komen met de vraag ‘u rijdt toch ook Ford? Toch wel bij ons vandaan?’ Vrolijke pretoogjes als hij de vragen stelt. Eens een autoverkoper, altijd een autoverkoper…

‘Mooie deal hoor!’

Al rijdt de directeur nog steeds jaarlijks zo’n slordige 25.000 km, hij hoeft nu niet meer rond middernacht naar de Afsluitdijk te rijden om de papieren te laten tekenen voor de overdracht van Ford trailertrucks voor betonmixers aan de betoncentrale in Friesland.

Zijn ogen gaan schitteren bij de herinnering: “Dat was een mooie deal hoor! Zeven trailertrucks voor de vestiging in Friesland, vijf in Groningen. Overdag was er geen tijd, dus deed ik de overdracht maar ’s avonds. We wisselden bij de naald. Zonder gsm bij de hand, want die bestond nog niet. Je had gewoon een afspraak waar je je aan hield.” Details die nog helder voor de geest staan.

Even snel wat vragen

En nooit eens gedacht, laat ik er een ander merk bij nemen?

“Nee, als je dat gaat doen, moet je meerdere merken in je showroom hebben wil je succesvol zijn. Onze specialisatie is Ford en blijft Ford. Zowel voor de particulier als het bedrijfsleven.”

Wat is de beste Ford?

“Dat ga ik niet zeggen. Alle Ford modellen zijn best!”


Een van de pronkstukjes in de showroom in Zaandam, een originele T-Ford.

Samenwerking

Inmiddels werken er zo’n 165 mensen bij de zeven vestigingen en wordt meneer Dekker op directioneel niveau bijgestaan door adjunct-directeur Michiel Sterk. “Ik begon vijftien jaar geleden als verkoopleider in de Alkmaarse vestiging. De samenwerking met meneer Dekker is eigenlijk vanzelf gegaan. Dit bedrijf is zijn levenswerk. Alle directionele beslissingen doen we samen in goed overleg.”

“Ondernemen moet je samen doen”, stelt meneer Dekker resoluut. “Ik profiteer van het inzicht en de wijsheid van meneer Dekker”, vult Michiel Sterk aan. “Zijn ‘antenne’ in zakendoen. Goed kunnen luisteren naar andere mensen is een andere kwaliteit.”

Van T-Ford tot GT Supercar

In de Zaandamse showroom kom je heden en verleden op luttele meters afstand van elkaar tegen. Vlak na de entreebalie staat het succesnummer van Henry Ford, een originele T-Ford. Halverwege staat de unieke Ford GT. De iconische supercar die meneer Dekker met heel veel geluk alleen bij loting kon kopen. (‘Noem dit model maar een soort van kroon op het geheel’) Tussen die twee uitersten staan de nieuwe generatie Ford’s, van de sportieve Puma tot de stoere Kuga of Mustang. Modellen ook als plug-in hybride of volledig elektrisch.


In de Zaandamse showroom kom je ook deze unieke Ford GT Heritage tegen. De GT wordt aangedreven door een 3,5-liter V6 met... 657 pk! Daarmee sprint de GT in 3,2 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en weet hij een topsnelheid van bijna 350 kilometer per uur te bereiken. 

Bedrijfswagenrange

“En daarbij hebben we natuurlijk onze bedrijfsautorange. Ook voor de ondernemer die na 1 januari 2025 nog zijn klanten in de binnensteden wil bereiken, biedt Ford een oplossing”, aldus Michiel Sterk. Hij rijdt zelf in een Transit Custom. “De tijd dat je dan reed in een ‘bedrijfsbusje’ is echt voorbij. De Custom rijdt echt geweldig. Los van het feit dat ik tegelijk in een visitekaartje van het bedrijf rijd.”

“En vergeet niet onze service te noemen”, vult meneer Dekker alert aan. “Een bedrijfswagen is het gereedschap voor de ondernemer. Stilstaan is geen optie. Dat weten we.” En dus biedt Dekkerautogroep aan ondernemers mobiele service. Denk daarbij niet aan olie vervangen op locatie maar bijvoorbeeld storingen in de software ter plekke verhelpen.

Mobiliteit centraal

Michiel Sterk: “Dekkerautogroep voorzien in de mobiliteitsbehoefte van particulier én ondernemer. Door onze vestigingen tussen Zaandam en Den Helder kennen we de lokale marktbehoefte als geen ander. We mogen dan 100 jaar Ford dealer zijn, we groeien mee met hoe we vandaag de dag mobiel willen zijn. We hebben de tijd meegemaakt dat je bij de telefoon zat om de reacties op te pakken op de rubrieksadvertenties in de krant. Tegenwoordig is de autokoper veel beter geïnformeerd en neemt al de beslissingen op eigen niveau voordat ze in de showroom komen. We zijn gewend aan een maandbedrag betalen voor je mobiliteit in plaats van één grote uitgave. De emotie bij autorijden is veranderd. Wij sluiten daar op aan. Bijvoorbeeld met Private Lease. Nieuw rijden voor een laag maandbedrag. Op al deze vragen proberen wij een passend antwoord te bieden. Waarbij we dat proberen te doen ‘op de andere manier’. Zoals met het vertrouwen van een solide familiebedrijf en een breed servicepakket.”

Breed serviceaanbod kenmerk Dekkerautogroep

Of het nu gaat om Ford personenauto’s, bedrijfswagen en/of de service daarvoor, Dekkerautogroep biedt een compleet pakket. Zo kun je praktische alles regelen in mobiliteit en zekerheid. Kies je voor Private Lease of Zakelijke Lease? Je aankoop gelijk verzekeren, natuurlijk kan dat onder hetzelfde Ford dak. Een financiering afsluiten of zelfs een aankoopkeuring laten doen waardoor je zeker bent van een goede auto? Ook dat is mogelijk. Net zoals schade laten verhelpen, je winter/zomerbanden laten verwisselen en opslaan of gratis pechhulp met vervangend vervoer regelen.

Zie voor meer informatie en het actuele aanbod www.dekkerautogroep.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 ‘Meneer Dekker’, zoals hij respectvol wordt aangesproken in het bedrijf, is met z'n 93e levensjaar nog lang niet toe aan zijn pensioen.
Afbeelding