Oliebollen tegen coronadepressie

Algemeen
Kelly voor haar mooie oliebollenkraam in Noord-Scharwoude.
Kelly voor haar mooie oliebollenkraam in Noord-Scharwoude. (Foto: Vincent de Vries )

LANGEDIJK - Het zit de familie Kooistra niet mee dit jaar. Net als veel andere branches is de kermisbranche, waar haar familie werkzaam in is, en de oliebollenkraam, hard getroffen. Festivals, kermissen, Koningsdag: overal kom je Kelly Kooistra normaliter met haar oliebollenkraam tegen. Behalve dit jaar.

Des te gelukkiger is dat ze met haar mooie kraam die weer dagelijks op de parkeerplaats tegenover de Sint Jan de Doper prijkt. Rekening houdend met alle mogelijke risicomaatregelen, is het net te doen. Oliebollen tegen de coronadepressie, aan Kelly zal het niet liggen. “Er zijn dagen dat ik wakker word, meestal de ochtend na een persconferentie van Rutte en De Jonge, dat ik denk: ‘Moeten we weer’. Maar eigenlijk heb ik elke dag zin om aan het werk te gaan. De mensen die aan de kraam staan met hun grappen en hun verhalen, soms ben ik net een sociaal werker. Natuurlijk heb ook ik zinloze discussies over de zin en onzin van het mondkapje, maar over het algemeen snapt iedereen wel hoe het werkt. Ook dat ze bij mij niet onder de kraam mogen gaan staan eten, het is niet anders. De gezelligheid maakt wat dat betreft echt een hoop goed. Verder moet ik het - het zwart/wit gesteld, deze maand nog even verdienen. En dat is wel pittig.”

Creatief met oliebollen

Kelly’s creativiteit kent geen grenzen, dus bedenkt ze de lekkerste en soms gewaagde creaties. “Laatst kwamen er Zuid-Afrikaanse mensen aan de kraam. Met een geweldig accent vertelden ze over de ‘vetkoek’, zoals de oliebol daar wordt genoemd. Die worden gevuld met gehakt en kerrie en terwijl ze praatte ging mijn fantasie al weer aan de gang. Ik heb gehakt gehaald en kerrie en nog wat ingrediënten en ben ook ‘vetkoeken’ gaan maken en verkopen. Dat was dus een hit! Ook de Zuid-Afrikaanse mensen kwamen ze halen en vonden ze top!” Ook de shoarmabol met huisgemaakte knoflooksaus is een bol die op voorhand al in meervoud wordt besteld en als ze ze niet heeft, wordt er naar gevraagd. 

Browniehemelbol

Een blijvertje op de toonbank is met stip de Browniehemelbol. “Wat een paar jaar geleden begon als iets om te proberen is uitgegroeid tot een fantastische samenwerking. Paula Paternostre uit Heiloo is bedenker van de hemels lekkere brownies, smeuïg en met grote brokken witte en bruine chocola, elke dag versgemaakt door Paula en haar team. Ik bedacht dat dat wel eens heel lekker kon smaken in combinatie met mijn oliebollen. Paula vond het in eerste instantie maar een rare combinatie, maar toen ze proefde was ze om. Oliebollenbakkerij Kooistra en de De Browniehemel zijn samen een hit! Deze luxe bollen verkoop alleen ik en er zijn mensen die er speciaal voor naar Noord-Scharwoude rijden. Ook verkoop ik ze met Oud en Nieuw.”

Netflix deal

Op haar vrije dag doet Kelly het liefst zo min mogelijk, opladen voor de rest van de week, koken en beetje Netflixen. Maar dat hoofd staat nooit stil natuurlijk. Dus bedacht ze de Netflixdeal: zak oliebollen of krentenbollen of mix en twee berliner bollen voor een tientje! “En als je er dan toch bent, kom je gelijk een mooie kerstboom scoren bij m’n buurman Leon Broersen!” De kerstbomenman en Kelly zorgen een beetje voor elkaar: “Ik deel soep met hem en van hem krijg ik een lekker bakkie koffie.”

Kelly hoopt dat ze volgend jaar weer vaak op pad kan, ze ziet momenteel zelfs haar vrienden weinig. “Maar bovenal hoop ik dat iedereen gezond blijft en dat we hier met z’n allen uitkomen.”

Bestellen

Kijk op Facebook voor de laatste creaties en acties van Kelly en uiteraard zijn ook de oliebollen, krentenbollen en appelflappen verkrijgbaar, dagelijks vers gebakken. De oliebollenkraam is dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur geopend. Bestellen kan bij Kelly ook altijd, via whatsapp op 0622939915 of via Facebook.