Volop verhalen in het vogelparadijs

Algemeen
Marco Meeuwisse geniet met volle teugen van zijn eigen vogelparadijs in Oudkarspel.
Marco Meeuwisse geniet met volle teugen van zijn eigen vogelparadijs in Oudkarspel. (Foto: Theo Annes)

OUDKARSPEL - We spreken af in zijn huis in Oudkarspel, dat momenteel behoorlijk ‘under construction’ is. “Toen we dit huis kochten wisten we dat het oud was, bouwjaar 1873, en hier en daar wat werkzaamheden zijn dan niet vreemd. Maar toen er in september een enorme scheur in de muur ontstond en bleek dat het huis ernstig aan het verzakken was, vielen we goed in de prijzen.”

Bouwvakkers

Sindsdien is het een komen en gaan van bouwvakkers en is de leefruimte nagenoeg beperkt tot de keuken. Marco Meeuwisse kan zich er inmiddels bij neerleggen, al heeft hij er wel wakker van gelegen hoor, eerlijk is eerlijk. Naast schrijver van twee boeken, ‘Geluksvogel in Gambia’ en ‘De Duivelsvogel’, is hij dichter, fervent vogelaar, gepensioneerd, levensgenieter, echtgenoot van Dieuwke, trotse vader en opa, nieuwe Langedijker én columnist van ons Langedijker Nieuwsblad. In willekeurige volgorde. Terwijl we in de warme keuken zitten met uitzicht op de achtertuin, wijst Marco op een waterhoen die onbekommerd langswipt op de tuintafel.


Stug volk

“Geen zeldzame watervogel, maar hier nu regelmatig in tuin te zien, elf stuks zelfs!” Het ijs in de sloot en het voer in de tuin maakt ze minder schuw. En dan vertelt hij, met glimmende ogen, over een Sperwer die ook onlangs te gast was en alle gebruikelijke gasten, zoals merels, vinkjes, pimpel- en koolmezen deed opschrikken. In Marco’s tuin annex vogelparadijs hangt en ligt voor ieder wat wils te eten. “Sinds juli 2020 wonen we in Oudkarspel. In de oude woning van de hoofdschoolmeester aan de Dorpsstraat vlak naast de Allemanskerk. Alsof ik thuiskwam in mijn eigen jeugd. Ik groeide op in het groene hart van Holland en bezit nu zelf ineens een grote tuin vol vogels en uitzicht op de polder. Omgeven door gezellige buren.” Die buren spreekt hij met enige regelmaat, en ook de buren van de buren kennen hem inmiddels. Omdat hij door zijn hobby veel buiten is en altijd open staat voor een praatje. “Dat gaat vanzelf, ik maak makkelijk contact. Dat hier stug volk zou wonen moet ik dan ook serieus tegenspreken. Ik heb alleen maar prettige ervaringen... Wij voelden ons hier meteen thuis.”


Facebook

Sinds hij af en toe zijn vogelfoto’s en verhalen ook op de lokale Facebookpagina’s deelt, is hij inmiddels ook bekend aan het worden bij een grotere groep mensen in de regio. En dat zijn niet alleen medevogelaars. Zijn Facebookberichten zijn creatief, vermakelijk, humoristisch, scherp en origineel. Voor deze krant reden hem te vragen een regelmatig een column te schrijven.

“Dat vond ik echt een eer! Ik vind het ontzettend leuk om te schrijven, al gaat het niet vanzelf.” Hij moet veel schrappen en herschrijven, de voor schrijvers bekende uitdrukking ‘kill your darlings’ is daarbij ernstig van toepassing. “De verhalen zijn er altijd, daar hoef ik nooit mijn best op te doen. Elk verhaal is waargebeurd, zelden hoef ik het mooier te maken dan het was. Tijdens het vogelspotten ontstaan er associaties in mijn hoofd. De vogel die ik zie is het haakje, het verhaal vouwt zich daar vanzelf omheen. De inhoud van mijn bijdragen in deze krant, en in mijn boeken of op Facebook, zijn rechtstreeks vanuit het hart. De heerlijke reacties - ook op mijn spreekbeurten en exposities - zijn mijn drijfveer geworden.”

Alles komt goed

Na zijn werkzame leven als financieel verantwoordelijke voor de Nederlandse Kustwacht, ging hij nog voor zijn zestigste levensjaar met pensioen en werd actief als schrijver, dichter en vogelfotograaf. “Heerlijke bezigheden. Ik verveel mij geen dag. Zeker nu niet...” Marco zucht en maakt een armgebaar naar de bouwwerkzaamheden om zich heen. “Maar dat gaat goedkomen. Zoals alles altijd goedkomt. Ik ben gelukkig en een positief mens. En mijn lief is zo mogelijk nog positiever. Daarom kunnen we samen ook heel goed reizen. Australië, India, Cuba, we hebben al veel fantastische plekken mogen bezoeken. Als we uit de Corona ellende zijn gaan we meteen weer op reis. Ik heb nog wel wat vreemde vogels op mijn verlanglijstje staan!”

Marco publiceerde reeds twee reisboeken waarvan de opbrengst naar drie goede doelen gaat; het KWF, medewerkers van de SEH van het MC Alkmaar en - uiteraard - de Vogelbescherming. Wilt u een boek van hem lezen? Ze zijn alleen rechtstreeks te bij Marco te verkrijgen, via e-mail mjhm89@hotmail.com of appen op: 06-12533264.