Stem op mooiste kunstwerk van Han Fortmann leerlingen

Algemeen
Donna Kok ziet de Dijk van de Toekomst als iets duurzaams en mensvriendelijks.
Donna Kok ziet de Dijk van de Toekomst als iets duurzaams en mensvriendelijks. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Welk kunstwerk van de online-expositie ‘De Dijk van de Toekomst?’ van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt de publiekslieveling? Veertien VWO-6 leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard maakten als examen voor het vak Tekenen een ontwerp voor de dijk van de toekomst. Een deskundige jury verkoos de werken van Aisha Blanken, Donna Kok en Linn Siewertsen tot de beste drie. Nu is de omgeving aan zet. Tot en met zondag 27 maart mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriet op de website van het hoogheemraadschap. Het is de zesde keer dat het hoogheemraadschap voor een expositie samenwerkt met het Han Fortmann College.

Online expositie hoogheemraadschap ‘De Dijk van de Toekomst?’ met ontwerpen van examenleerlingen

De tekendocenten, directeur Tjebbe Bosma (Trinitas College), hoogheemraad Rob Veenman en inhoudelijke experts van het hoogheemraadschap vormden de jury. Zij waren onder de indruk van de originele ontwerpen. Rob Veenman over de drie beste kunstwerken: ‘’De leerlingen zijn heel creatief aan de slag gegaan met de manier waarop de dijken ons kunnen beschermen tegen de kracht van het water en tegelijkertijd functioneel kunnen zijn in de omgeving. Donna brengt het dynamisch kustbeheer naar een volgend level, Aisha stelt de beleving van de dijk centraal en Linn neemt een kijkje in de dijk van de toekomst.”


Aisha Blanken stelt de beleving centraal in haar schets van de Dijk van de Toekomst. - (Afbeelding: Aangeleverd)

Stemmen

De leerlingen gingen ter inspiratie op de fiets langs de Markermeerdijken waar momenteel gewerkt wordt aan de verbetering van de dijken. Van het stadsstrand in Hoorn tot Scharwoude kregen zij uitleg over de verschillende manieren om weer sterke dijken te krijgen. Alle benoemde eisen voor veilige dijken mochten zij daarna loslaten. De leerlingen kregen namelijk de opdracht om hun fantasie de vrije loop te laten en een dijk te ontwerpen waar alles kan en alles mag. In deze digitale expositie geven de leerlingen een nieuwe kijk op oude dijken. Online de gehele expositie bezoeken en stemmen kan via hhnk.nl.


De Dijk als metrostelsel: ontwerp van Linn Siewertsen. - (Afbeelding: Aangeleverd)

Thema

Aanleiding om te kiezen voor deze opdracht is de versterking van 33 kilometer Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Grote delen van de dijken bleken na toetsing niet stabiel genoeg om de 1,2 miljoen inwoners te beschermen tegen het water. Veilige dijken is een van de kerntaken van het hoogheemraadschap.

Bekijk hier de gehele online expositie.