Dijk en Waardse Mehrnoesh organiseert Beste Nieuwkomer Awards

Algemeen
Mehrnoesh Forouzandeh wil een golf van positiviteit rond nieuwkomers creëren.
Mehrnoesh Forouzandeh wil een golf van positiviteit rond nieuwkomers creëren. (Foto: Bart Honigh)

DIJK EN WAARD - Na een succesvolle eerste editie is opnieuw een lijst met de meest inspirerende nieuwkomers van Nederland bekendgemaakt voor de ‘Beste Nieuwkomer Spotlight Awards 2023’. De Awards staan symbool voor nieuwkomers die hier nog maar kort zijn, maar vol veerkracht, ambitie en talent Nederland nóg mooier maken. De initiatiefnemer, de Dijk en Waardse Mehrnoesh Forouzandeh, deed in december een landelijke oproep om inspirerende vluchtelingen aan te dragen. Heel Nederland kan nog tot en met 31 januari stemmen op de 26 genomineerden via www.bestenieuwkomer.nl.

‘Laten we een golf van positiviteit creëren rondom nieuwkomers’

Mehrnoesh (39) weet als geen ander hoe het is om nieuwkomer te zijn. Zij vluchtte als 8-jarig meisje met haar familie naar Nederland, waar ze in Langedijk terecht kwam. Ondanks dat ze heftige dingen heeft meegemaakt, had ze fijne mensen om haar heen die verder keken dan de stempel ‘vluchteling’. Zij zagen wie Mehrnoesh als persoon was, waardoor zij zich welkom voelde. Zo’n start gunt ze elke nieuwkomer. 

“Het nieuws rondom vluchtelingen afgelopen jaar bewijst maar weer hoe eenzijdig er naar vluchtelingen wordt gekeken”, vertelt Mehrnoesh. “Met mijn initiatief wil ik een positief geluid laten horen door te laten zien hoeveel inspirerende nieuwkomers Nederland nóg mooier maken! Zij zijn meer dan alleen hun vluchtverhaal. Ze hebben een nieuw bestaan opgebouwd en verrijken stuk voor stuk onze samenleving. Wij zetten hen graag in de spotlights en creëren tevens rolmodellen voor andere nieuwkomers. De prijs zelf is niet het belangrijkste, ik wil met al deze inspirerende verhalen vooral een golf van positiviteit creëren rondom nieuwkomers.”


Tasar Isskreah uit Noord-Scharwoude is één van de genomineerden. - (foto: Theo Annes/ Archief)

Tasar Isskreah

De 26 genomineerden zijn onderverdeeld in de categorieën Creatives, Founders, Food, Tech, Stars en Sports. Onder hen bevinden zich duurzame ondernemers, wereldverbeteraars, programmeurs en kunstenaars, maar ook journalisten, videograven en documentairemakers. Eén van de genomineerden is de 48-jarige Tasar Isskreah uit Langedijk. Zij wil verschillende werelden samenbrengen en doet dat onder meer als docent, mediator en tolk. In 2020 bracht zij een indrukwekkend boek uit over haar leven, Ook startte ze haar eigen start-up waarmee ze Syrische pannenkoeken verkoopt en schrijft ze een column in Nieuwsblad Dijk en Waard. Lees hier haar verhaal. 

Zaterdag 11 februari worden de winnaars per categorie bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Melkweg in Amsterdam. De prijsuitreiking wordt live uitgezonden op Salto TV. Stemmen doe je via www.bestenieuwkomer.nl.