Nieuwe wijkagente voor Dijk en Waard

Algemeen
Samen met Anne Kees Meines vormt Daphne Hofmans het wijkagentenduo van Langedijk.
Samen met Anne Kees Meines vormt Daphne Hofmans het wijkagentenduo van Langedijk. (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD - Ze is nog maar net aangesteld als wijkagent in Dijk en Waard, samen met Anne Kees Meines verantwoordelijk voor de kernen Sint Pancras tot en met Oudkarspel, maar is nu al razend enthousiast. “Ik vind het een ontzettend leuke baan. Vooral het feit dat ik dicht bij de mensen sta en echt het gevoel heb dat ik wat voor ze kan doen, spreekt me enorm aan.”

Daphne (33) begon ooit als allround politiemedewerker - rang hoofdagent. Die zorgen 24 uur per dag voor een veilige en leefbare wijk, stad of regio. Hun werk bestaat globaal uit politietoezicht, preventieadvies bij bijvoorbeeld woningbeveiliging, afhandeling van verkeersproblemen, recherchewerk en hulpverlening. In haar geval was dat in Amsterdam West, een pittige omgeving. “Altijd wat te doen, dat zeker, maar wel vaak heftig. Ik heb een hoop ellende gezien.” 

Van recherche naar wijkagent

Vervolgens kwam ze bij de Integrale Persoonsgerichte Aanpak, oftewel het IPGA - top 600 “Veel gemeenten kennen personen die ernstige veiligheidsproblemen en/of ernstige overlast veroorzaken. Sommige plegers volharden in dit gedrag of ‘groeien door’, vaak in combinatie met gedrags- of psychische problemen, verslaving enzovoort. Zulke personen worden opgenomen in de zogenaamde top 600. Als je werkzaam bent bij de IPGA krijg je zo’n tien personen, of zoals wij het noemen, subjecten, van deze lijst onder je hoede. In een team wordt getracht deze subjecten weer terug op het rechte pad te krijgen.” Inmiddels is dit de top 1000 geworden. “Het werk is enorm interessant, je hebt met heel veel instanties en partners te maken. Met elkaar maak je een op de persoon toegesneden mix van interventies om deze plegers integraal, dus samen met ketenpartners als gemeenten, politie, OM en hulpverlening, aan te pakken.” 


Foto: AGHeeremansPhotography

Door een subject binnen die top 600 draaide Daphne een aantal maanden mee met de districtsrecherche van Amsterdam - West, en ging ze het recherchewerk erg waarderen. “Ik heb daar vier jaar als tactisch rechercheur gewerkt. Niet alleen de pleisters plakken, maar meer de diepgang in. Heel interessant en mooi werk. En dat daarbij wat meer regelmaat kwam was zeker prettig.” 

Nu is ze wijkagent, is dat contrast niet heel groot? Daphne lacht omdat ze de vraag begrijpt: verveelt ze zich nu niet? “In de tussenliggende jaren ben ik ook moeder geworden en daardoor wilde ik liever dichtbij huis werken.” Daphne hield de interne vacatures in de gaten. “Toen ik de vacature voor wijkagent in Dijk en Waard zag staan, viel alles op zijn plek: dichtbij huis werken, en doen wat ik het liefste wil: mensen helpen en problemen op kleinere schaal proberen op te lossen. Door met mensen in gesprek te gaan, een vertrouwensband opbouwen, actieve hulp te bieden, en er daarna ook nog voor ze zijn. Als wijkagent kan dat, moet dat, terwijl je als hoofdagent vooral het eerste contact bent, de eerste hulp verleent en het vervolgens overdraagt. Het zogenaamde pleisters plakken ging mij steeds meer tegenstaan, ik had behoefte aan meer diepgang.” Overigens was de datum van de vacature al verstreken. “Dat was nog wel even spannend, ik was bang dat ik te laat was. Maar toen ik de teamchef belde zei hij dat de vacature nog niet vervuld was. Ik heb het met mijn man besproken en die zei me er voor te gaan. Ik heb verschillende wijkagenten gebeld om te horen wat het precies inhoudt en die bevestigden allemaal wat ik al hoopte en voelde: dit is mijn ding. Toen ik werd uitgenodigd en werd aangenomen was ik natuurlijk onwijs blij!” 

Ondanks het feit dat ze nog maar sinds december wijkagent is in onze gemeente, heeft ze al echt het gevoel dat ze iets bijdraagt. Haar collega wijkagent Anne-Kees Meines is bij het gesprek aanwezig en beaamt dit: “Daphne is een enorme aanpakker. Ze is heel sociaal en duikt overal in. Ook is ze erg betrokken bij de mensen waar we mee te maken hebben als wijkagent. 

‘Ik ben een echt mensenmens’

In ons vak kom je letterlijk achter de voordeur. Je leert mensen kennen, leert luisteren naar het probleem en ziet ze als ze het meest kwetsbaar zijn. We zijn bijvoorbeeld betrokken bij burenruzies, bij hangjongeren, huiselijk geweld en we zijn preventief aanwezig in wijken waar een inbraakgolf heerst. Ook hebben we veel overleg met bedrijven op bedrijventerreinen, waar onze aanwezigheid preventief gewenst is of waar onze bemoeienis wordt gevraagd als er straatraces plaatsvinden of ander overlast is. Signaleren en adviseren is daarbij het belangrijkst.” Lachend zegt hij: “Daphne wil nog teveel alles zelf oplossen. Dat siert haar en zegt veel over haar sociale betrokkenheid. Maar in de praktijk werken we veel samen met veiligheidspartners als Veilig Thuis, GGZ, GGD of aan de gemeente.”


Samen met collega Anne Kees Meines is Daphne het aanspreekpunt in Langedijk. - AGHeeremansPhotography

“Ik ben inderdaad een echt mensenmens”, bevestigt ze de waarneming van haar collega. “Daarom past deze functie ook echt heel goed bij mij. Ik zit vol energie en enthousiasme en lever graag mijn bijdrage om de kernen van de wijk een stukje veiliger te maken. Wij zijn als wijkagent de ogen en oren van de wijk en ik wil dat mensen bij mij terecht kunnen en voor de zaken die er spelen. Spreek mij gerust aan!” 

De wijkagenten zijn te bereiken via 0900-8844 of per mail: annekeesmeines@politie.nl en daphnehofmans@politie.nl. Volg de wijkagenten ook op Instagram: Wijkagenten Langedijk.