De 5 beste musea van 2023 in Heerhugowaard en omgeving!

Cultuur
De Twuyvermolen in Sint Pancras is een echte aanrader!
De Twuyvermolen in Sint Pancras is een echte aanrader! (Foto: peterheinspictures.nl)

DIJK EN WAARD - Ontdek de rijke culturele schatten van Heerhugowaard en omgeving. De musea brengen het verleden tot leven en bieden een uniek inzicht in de geschiedenis, kunst en tradities van deze prachtige regio. Van boeiende tentoonstellingen tot interactieve ervaringen, de musea in Heerhugowaard zullen zeker fascineren en inspireren. Kom en laat je onderdompelen in de lokale cultuur!

Beste musea Heerhugowaard

In Heerhugowaard zijn een aantal mooie musea om te bezoeken. Ontdek de diverse musea in Heerhugowaard en omgeving. Van het Poldermuseum Het Oude Gemaal, tot andere culturele uitjes zoals de Twuyvermolen. Deze musea bieden fascinerende exposities en activiteiten die je onderdompelen in de lokale geschiedenis en cultuur. Kom en laat je verrassen door de rijkdom van dit gebied. Dit zijn de beste musea in Heerhugowaard en omgeving:

  • Poldermuseum Het Oude Gemaal
  • Museum BroekerVeiling
  • Museum Het Regthuis Oudkarspel
  • Sint Jansmuseum Noord-Scharwoude
  • De Twuyvermolen Sint Pancras

1. Poldermuseum Het Oude Gemaal | Heerhugowaard

Adres: Huigendijk 17, Heerhugowaard | Openingstijden: v.a. 21 oktober elke zondag van 11:00 tot 17:00 uur

Poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard neemt je mee op een boeiende reis door de geschiedenis van de polder. Dit charmante museum, gevestigd in een historisch gemaal, laat je kennismaken met de eeuwenoude strijd tegen het water en de indrukwekkende technologieën die werden gebruikt.

Bewonder de oude machines, interactieve exposities en leer meer over het leven in een polder. Het museum organiseert regelmatig evenementen en educatieve activiteiten voor jong en oud. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon wilt genieten van de lokale cultuur, Poldermuseum Het Oude Gemaal is een must-see bestemming als je op zoek bent naar musea in Heerhugowaard.

2. Museum BroekerVeiling | Broek op Langedijk

Adres: Museumweg 2, Broek op Langedijk | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Museum BroekerVeiling is een unieke bestemming in Broek op Langedijk, waar je een stap terug in de tijd kunt zetten naar de oudste doorvaarveiling ter wereld. Dit levendige openluchtmuseum biedt een authentieke ervaring van de historische groenteveiling, compleet met veilingklokken en veilingmeesters.

Verken de prachtige tuinen, vaar met een veilingboot en leer alles over de rijke agrarische geschiedenis van de regio. Het museum biedt ook educatieve programma’s en leuke activiteiten voor het hele gezin. Museum BroekerVeiling is een absolute aanrader.

3. Museum Het Regthuis | Oudkarspel

Adres: Dorpsstraat 86, Oudkarspel | Openingstijden: iedere zondag van 13:00 tot 17:00 uur

Museum Het Regthuis in Oudkarspel is een betoverend museum dat je meeneemt naar het verleden van dit mooie dorp. Gevestigd in een prachtig gerestaureerd 17e-eeuws pand, biedt dit museum een fascinerende inkijk in de lokale geschiedenis, cultuur en rechtspraak.

Bekijk de verschillende kamers, bewonder de authentieke collecties en leer over de oude regelgeving en gebruiken. Met boeiende verhalen brengt Museum Het Regthuis de geschiedenis tot leven. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon de charme van Oudkarspel wilt ervaren, dit museum is absoluut een bezoek waard.

4. Sint Jansmuseum | Noord-Scharwoude

Adres: Dorpsstraat 512, Noord-Scharwoude | donderdag t/m zondag van 13:00 tot 16:00 uur

Het Sint Jansmuseum in Noord-Scharwoude is een kerk die de rijke geschiedenis van Dijk en Waard belicht. Gevestigd in de historische Sint Janskerk, neemt het museum je mee op een reis door de eeuwenoude religieuze tradities en cultuur. Bewonder prachtige kunstwerken, religieuze voorwerpen en leer meer over de lokale geloofspraktijken. Of je nu geïnteresseerd bent in religie, kunst of gewoon wilt genieten van historische pracht, dit museum is een absolute aanrader.

5. De Twuyvermolen | Sint Pancras

Adres: Oosterdijk 1, Sint Pancras | Openingstijden: 11 juni van 12:00 tot 15:00 uur & 15 juli van 12:00 tot 15:00 uur

De Twuyvermolen, ook wel bekend als Molen A, is een prachtig historisch monument in Sint Pancras. Gebouwd in 1663, was het de laatste van de elf molens die samen de Geestmerambacht-polder droogmaalden. Deze charmante molen biedt bezoekers de mogelijkheid om de rijke geschiedenis van de polder te ontdekken.

Naast een educatief centrum, waar je meer te weten komt over de molen en de polder, kun je ook de molen zelf bezichtigen tot in de kap. Voor groepen is het mogelijk om buiten de openingstijden een afspraak te maken. Op zoek naar musea in Heerhugowaard? Dan is de Twuyvermolen een goede optie en niet te ver weg!