Wandelroutes Heerhugowaard: ontdek de mooie omgeving!

Uitgaan
De leukste wandelroutes in Heerhugowaard en omgeving!
De leukste wandelroutes in Heerhugowaard en omgeving! (Foto: Unsplash)

HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard biedt tal van mogelijkheden om te wandelen in de prachtige natuur. Van kronkelende bospaden tot uitgestrekte polders, er is voor iedereen wel een gepaste wandelroute te volgen. Hieronder vind je een overzicht van enkele wandelroutes in en rondom Heerhugowaard, inclusief lunchplekken en bezienswaardigheden!

Wandelroutes Heerhugowaard

Er zijn verschillende wandelroutes in en rondom Heerhugowaard die je kunt verkennen. De wandelroute rondom het Geestmerambacht is een prachtige route van 5,6 tot 8,2 kilometer door het gelijknamige recreatiegebied. Hier kun je genieten van het landschap met meren, bossen en weiden. Het Heerhugopad is ook een mooie wandelroute van ongeveer 26,4 kilometer rondom de stad Heerhugowaard. Deze route brengt je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de historische molens en de polders rondom Heerhugowaard.

Ook kun je een wandelroute door de West-Friese polders maken. Deze wandelroute in Heehrugowaard is ongeveer 16,2 kilometer lang en voert je langs uitgestrekte weilanden en historische boerderijen. Je kunt hier genieten van de rust en de stilte van het platteland.

Wandelroute Geestmerambacht

Je kunt vanaf het startpunt in Koedijk kiezen uit vier routes in het Geestmerambacht. De blauwe route (6,8 km) loopt deels samen met de groene route en brengt je langs molen De Gouden Engel. De groene route (5,6 km) loopt langs beide kanten van het Noordhollands Kanaal en steekt halverwege over via de historische Koedijker Vlotbrug. De paarse route (6,2 km) loopt langs de randen van natuurreservaat Kleimeer en langs recreatieplas De Zomerdel. De gele route (8,2 km) loopt ook langs Kleimeer en brengt je door open grasland langs de Saskervaart en historische bebouwing in Koedijk.

Lees ook: Geestmerambacht recreatiegebied: het perfecte dagje uit in de regio!

Wandelroute Geestmerambacht
Bekijk hier meer informatie over de wandelroute.

Wandelroute Het Heerhugopad

26,4 kilometer

Het Heerhugopad volgt de voetstappen van heer Hugo en leidt je langs verrassende locaties die veel Heerhugowaarders waarschijnlijk nog niet kennen. Langs het pad is voor jong en oud, sportievelingen en cultuurliefhebbers van alles te beleven. Je ervaart de diversiteit van de stadsranden van Heerhugowaard, afwisselende landschappen en natuurgebieden, historische molens en prachtige plekjes. Het land van de ‘Heer Huyge Waert’ wordt aangegeven door de blauw-rode markering. Het Heerhugopad gaat van station Heerhugowaard naar station Obdam en is in beide richtingen bewegwijzerd. Deze wandelroute in Heerhugowaard is opgedeeld in drie etappes, maar kan ook in één dag worden gelopen.

Wandelroute Het Heerhugopad
Bekijk hier meer informatie over de wandelroute.

Wandelroute door de West-Friese polders

16,2 kilometer

De wandelroute door de uitgestrekte West-Friese polders rondom De Noord en Veenhuizen biedt een mooie gelegenheid om te ontspannen en uit te waaien. De route start aan de rand van De Noord en leidt je over een autoluwe weg door het karakteristieke landschap van uitgestrekte graslanden en met de wind scheefgegroeide bomen. Onderweg kom je regelmatig langs stolpboerderijen die voor driekwart door slootjes omgracht zijn. Vervolgens brengt deze wandelroute je door het buitengebied en langs kanalen, waar je langs een aantal prachtige poldermolens komt, zoals de Vier Winden uit 1891, De Veenhuizer uit 1603 en de Berkmeermolen uit 1608.

Wandelroute door de West-Friese polders
Bekijk hier meer informatie over de wandelroute.

Wandel 4 daagse Heerhugowaard

De Wandel 4 Daagse in Heerhugowaard is een populaire gelegenheid voor zowel lokale als regionale wandelaars om de prachtige omgeving van Heerhugowaard te verkennen. In 2023 vindt het evenement plaats van 6 tot en met 9 juni, met de start en finish bij de Waardergolf. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden en routes, variërend van 5 tot 15 kilometer per dag. Naast het wandelen is er ook volop entertainment en gezelligheid op de route en bij de finish. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor jong en oud! Meer informatie vind je hier.

Lunchen Heerhugowaard

Na de wandelroutes in Heerhugowaard trek gekregen? Erg logisch. Gelukkig zijn er in Heerhugowaard en Langedijk meer dan genoeg restaurants en cafés waar je terecht kunt voor een lekkere lunch. Lees de artikelen hieronder!

Lees ook: Restaurants Heerhugowaard: de beste plekken voor lunch of diner!

Lees ook: Restaurant Langedijk: de beste plekken voor lunch of diner!

Bezienswaardigheden Heerhugowaard

Heerhugowaard biedt tijdens de wandelroutes een verscheidenheid aan interessante bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de polder, wil genieten van de natuur of op zoek bent naar avontuurlijke activiteiten, Heerhugowaard heeft alles! Lees de tekst hieronder voor meer informatie.

Lees ook: 7x bezienswaardigheden Heerhugowaard: hier moet je zijn!