Techniektoppers Finet, Koen en Miel van Johannes Bosco winnen metaaltalentwedstrijd Tetrix

Nieuws
Techniektalenten Finet en Koen tonen trots hun prijs en het krukje waarmee ze die verdiend hebben. Hun 'collega' Miel ontbreekt op de foto.
Techniektalenten Finet en Koen tonen trots hun prijs en het krukje waarmee ze die verdiend hebben. Hun 'collega' Miel ontbreekt op de foto. (Foto: Fer Korver Fotografie)

HEERHUGOWAARD - Finet, Koen en Miel, examenleerlingen van Johannes Bosco, hebben de metaaltalentwedstrijd van Tetrix gewonnen. Tijdens deze wedstrijd strijden meerdere vmbo-scholen uit de regio tegen elkaar om een wisselbeker en natuurlijk ook om de eer van de school. Gedurende één dag werken de scholieren in teams aan een werkstuk en worden ze getoetst in vaardigheden als veilig werken, samenwerken, boren, lassen, vijlen en zagen. De opdracht van dit jaar was om een kruk te maken. De onderdelen daarvoor moesten uitgetekend, gezaagd, in elkaar gezet en gelast worden en dat deed het team van Finet, Koen en Miel het beste.

Om hun overwinning te vieren kwam maandagochtend 12 februari Niels Denneman, techniekpromotor bij Tetrix, naar het Johannes Bosco. Finet en Koen kregen de beker uitgereikt en er was een heerlijke slagroomtaart waar de leerlingen en de docenten van konden smullen. Miel kon helaas niet bij de uitreiking zijn, maar ook hem komt de eer toe. Op de vraag waarom juist zij gewonnen hebben, antwoordde Finet: “Wij hebben denk ik heel goed samengewerkt. Iedereen had zijn eigen taak.” Waar de jongens het grove werk verrichtten, zette Finet de puntjes op de i met haar verfijnde lastechnieken. “Ik wil later zzp’er worden en in de havens aan de slag”, vertelt ze trots. Werkervaring doet ze al op bij Joosten Staalbouw. Dit is een jongedame die weet wat ze wil! Miel heeft plannen om loodgieter te worden en Koen wil graag monteur worden in de agrarische sector en doet werkervaring op bij Asjes in Alkmaar. Hij behoorde vorig jaar ook al tot het team dat namens het Johannes Bosco in de prijzen viel. Wat betreft hun talent en inzet zit het met dit drietal dus wel goed.

Techlab

Het Johannes Bosco maakt al een aantal jaar ruim baan voor techniekonderwijs. Dankzij een financiële injectie van het project Sterk Techniekonderwijs (STO) heeft de Heerhugowaardse vmbo-school de grote techniekafdeling het afgelopen jaar kunnen verbouwen tot het Techlab, een inspirerende leeromgeving waar ambachtelijke vormen van techniek hand in hand gaan met hypermoderne snufjes zoals de hololens 2 en de guillotineschaar. Daarmee kunnen leerlingen zich optimaal voorbereiden op het werken in de technieksector. “We willen meer leerlingen enthousiast maken voor techniek”, vertelt onderwijsassistent Peter Geerts. “We zien steeds meer meisjes die voor een technische opleiding kiezen. De meesten kiezen voor de richting Bouwen, Wonen en Interieur (BIW), anderen zoals Finet gaan voor Produceren, Installeren en Energie (PIE). Dat onze leerlingen deze prijs hebben gewonnen, is prachtige promotie voor onze school. We zijn trots op hen.”

Niels Denneman van Tetrix benadrukt dat er in de technische richtingen, en zeker in de richting PIE, altijd werk is. “De techniek is een heel kansrijke en veelzijdige sector. Wie bij ons een opleiding volgt, krijgt les van praktijkopleiders en docenten afkomstig uit het bedrijfsleven. Dat is afwisselend bij Tetrix of bij een leerbedrijf. De theorielessen - die de leerlingen meestal één dag per week hebben - worden verzorgd door een van de ROC’s waarmee wij samenwerken, zoals het Horizon College.” Meer info vind je op www.tetrixtechniek.nl.

Open dagen

Interesse in een mbo-opleiding in de techniek? Dan mag je de open dag bij Tetrix locatie Heerhugowaard, donderdag 15 februari vanaf 16.00 uur, absoluut niet missen! Ontdek de boeiende vakgebieden mechatronica en constructie/lassen en laat je inspireren door de vele mogelijkheden die de technische wereld te bieden heeft. Tijdens onze open dag staan enthousiaste docenten en experts voor je klaar om je alles te vertellen over de opleidingen. Ervaar zelf hoe techniek tot leven komt Maar dat is nog niet alles! Onze open dag biedt jou ook de unieke kans om kennis te maken met diverse leerbedrijven. Ontdek waar jouw technische passie het beste tot zijn recht komt en hoe je een uitdagende opleiding kunt combineren met leren in de praktijk. Meld je aan via deze link.

Het Johannes Bosco in Heerhugowaard (vmbo basis, kader en tl en mavo xtra) houdt dinsdag 13 en woensdag 14 februari van 18.00 tot 21.00 uur open dag voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Ook ouders en kinderen van groep 7 die zich al willen oriënteren op het Voortgezet Onderwijs zijn van harte welkom! Kijk op deze pagina voor meer informatie over de open dag.