Tantes Cobie (66) en Petra (68) fietsen 220 kilometer voor hun zieke achternichtje Maud

Nieuws
De zussen fietsen in hun hommelpak van 't Veld naar Poppel in België.
De zussen fietsen in hun hommelpak van 't Veld naar Poppel in België. (Foto: Fer Korver)

DIJK EN WAARD – Cobie Beers (66) en Petra Kaan-Beers (68) reden twee jaar geleden een fietstocht van 220 kilometer, van Poppel naar ‘t Veld, voor het goede doel. De Dijk en Waardse zussen fietsten voor Maud Baas en de Belgische Vic Adriaansen die lijden aan de ernstige ziekte Non Ketotische Hyperglycinemie (NKH). Dit voorjaar gaan ze op herhaling.

“Wij zijn de twee tantes van Ester en Sven Baas, de ouders van Maud. Inmiddels is Maud al twaalf jaar,” vertelt Petra. “De fietstocht in 2022 werd een groot succes, waar in totaal honderd mensen aan deelnamen. De opbrengst is voor de Maud&Vic Foundation. Vic, een jongen uit het Belgische Poppel, heeft dezelfde ziekte als Maud en hun ouders hebben besloten om gezamenlijk de ziekte NKH zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen, om op die manier te proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor verder onderzoek naar de ziekte. “Daarom fietsen we met vijftig mensen uit Nederland en vijftig mensen uit België.” De totale opbrengst van de fietstocht gaat naar de NKH en wordt gebruikt voor het onderzoek van dokter Van Hove in Amerika, ook het geld dat overblijft van de inleg van de deelnemers (145 euro).

Zeldzame ziekte

Wat is de Non Ketotische Hyperglycinemie? Kort uitgelegd stapelt door een enzymdefect glycine op in het lichaam en voornamelijk in de hersenen. Hierdoor worden de hersenen vergiftigd en dit staat de kinderen Maud en Vic enorm in de weg om zich normaal te kunnen ontwikkelen. Mogelijke symptomen zijn epilepsie, gedragsproblemen, verstandelijk beperking en motorische problemen waaronder het niet of nauwelijks verstaanbaar kunnen spreken. Cobie: “In 2022 hebben mijn zus en ik 1.020 euro bij elkaar gefietst en totaal met de hele groep konden we het prachtige bedrag van 6.800 euro overmaken naar de stichting. We hopen natuurlijk dat we dit jaar ver over dat bedrag heengaan.”

Ludiek

Petra en Cobie Beers waren in hun bijenpakken de meest opvallende deelnemers. “De hommel of bij staat in het logo voor de foundation en is gekozen omdat ze aerodynamisch gezien niet zouden kunnen vliegen. Maar dat weten ze niet en dus gaan ze proberen tóch te vliegen. Hetzelfde kan gezegd worden over kinderen die geboren zijn met NKH. Ze worden niet in staat geacht een normaal leven op te bouwen of te ontwikkelen. Dat weten ze niet, maar ze proberen het toch. Daarom hebben wij in een bijenpak meegedaan en werden zelfs nog aangehouden door een motoragent die ons op de foto nam en deze op Instagram heeft geplaatst.”

Sponsors

Zaterdag 20 en zondag 21 april is het zover. Petra: “We zijn nu hoofdzakelijk bezig met het werven van sponsors en dat gaat best aardig.” De dames worden ondersteund door Nh1816, Bossen en de Bakker, Autoservice Bakker en Maskerade. Ook familie, vrienden en tennismaatjes hebben hun steentje bijgedragen. “Alle deelnemers betalen 145 euro. Dat is voor een overnachting en andere bijkomende kosten. Voor de Nederlandse delegatie zijn nog een paar plekjes vrij. We fietsen nu van ‘t Veld naar Poppel in België.”

Meer informatie over de foundation (ook voor donaties via de QR Code): maudvicfoundation@gmail.com of kijk op www.maudvicfoundation.eu.


Doneren kan ook via deze QR-code.