Granietblokken kamp Mauthausen tentoon

Nieuws
De trap des doods in concentratiekamp Mauthausen en de trap die er nu ligt.
De trap des doods in concentratiekamp Mauthausen en de trap die er nu ligt. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Granietblokken afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog worden in de periode van zaterdag 4 en zondag 5 mei tentoongesteld in de Dionysiusparochie in Heerhugowaard. Het graniet komt uit concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. 

In mannenkamp Mauthausen moesten de gevangen werken in de plaatselijke steengroeven, onder andere met graniet. De omstandigheden waren zeer slecht. Joden, politieke gevangen, homoseksuelen, Sinti, Roma en Jehova’s Getuigen werden gevangengenomen door Nazi-Duitsland en moesten werken in het kamp. Joden hadden de kleinste overlevingskans. ‘s Morgens vroeg werden zij uit de barakken gehaald en moest over onregelmatige treden de diepte in lopen om in de steengroeve te werken. De zware blokken, die tot wel 50 kilo wogen, moesten door ondervoede mannen naar boven worden gedragen. 

Trap des doods 

Bewakers sloegen de mannen naar boven en trapten heen naar beneden. Het werd niet voor niets de trap des doods genoemd. De meesten konden dit werk niet aan zonder eten of drinken. Ze werden doodgeschoten of stierven door uitputting. De barakken van de Joden waar ‘s avonds het vaakste leeg. In Mauthausen heerste het hardste strafregime, wat tot het hoogste aantal sterfgevallen leidde. 

Tentoonstelling 

Inmiddels is de trap des doods vervangen voor een mooie trap en de granieten steenblokken liggen voor de entree van kamp Mauthausen. Wim Bosma, lid van de Dionysiusparochie, heeft door gesprekken met de directeur van Museum Mauthausen twee granieten blokken in bruikleen gekregen. ‘’Er kleeft zoveel bloed aan deze stenen, er zijn zoveel mannen die het leven hebben gelaten vanwege de stenen van concentratiekamp Mauthausen.’’ Geïnteresseerden zijn 4 en 5 mei welkom om de stenen te komen bekijken en te leren over het verhaal. De kerk staat aan Middenweg 248.