Elfjarig racetalent Koen: ‘We gaan altijd voor het podium’

Sport
Koen Kuykhoven toont zijn trofeeën.
Koen Kuykhoven toont zijn trofeeën. (Foto: Fer Korver Fotografie)

DIJK EN WAARD – Voor racen is niet iedereen in de wieg gelegd, maar het jonge Dijk en Waardse talent Koen Kuykhoven (11 jaar) neemt moeiteloos een paar linkse en rechtse bochten in zijn Tillotson T4. Nou ja, ‘zelf’, met hulp van pa natuurlijk, die hem bijstaat samen met moeder Jessica. 

Door Lisette Kreijger 

Hoe het begon... Koen: “Ik heb met een Talentencup meegedaan, die had ik gewonnen door de snelste tijd te rijden bij SkagaVenture in Schagen. Toen mocht ik naar de finaledag in Lelystad, daar kon je de hoofdprijs winnen om een jaar gratis te karten.” Die prijs won hij ook. “Het ging niet zo moeilijk”, zegt hij. Een jaar lang werd Koen ondergebracht bij Kartschool Texel onder leiding van Wouter Kuip. 

Supercup kampioen

Koens vader Richard vertelt: “Van daaruit is hij wedstrijden gaan rijden in de 9PK klasse, waarbij hij best vaak het podium bereikte, met als resultaat dat hij het afgelopen seizoen Supercup-kampioen werd bij de organisatie NXT GP van Youri Verswijveren. Dan wordt het op een gegeven moment tijd om over te stappen naar een zwaardere klasse.” Momenteel rijdt de jonge racer in de klasse ‘Tillotson T4 Junior’.

Budgetvriendelijk 

Tillotson is in 2019 begonnen met het produceren van racekarts die gemaakt zijn om op een zo budgetvriendelijk mogelijke manier écht te kunnen racen, zodat er geen rijders zijn die van een oneerlijk voordeel genieten door beperkte tuning-mogelijkheden. Inmiddels is Tillotson al in meer dan 25 verschillende landen actief en sinds eind 2022 ook in Nederland. Sinds 2023 staan de Tillotson T4 klassen op het programma bij de NXT GP. 

‘Zit in de familie’ 

Koen vond het karten op jonge leeftijd al leuk. Hoe komt hij aan dit talent? “Het zit wel een beetje in de familie”, aldus zijn trotse vader, die zelf in zijn vrije tijd aan autocross doet (hierbij rijd je op een weiland of ongebruikt buitenterrein, red.). Ook Koens broer Tijs doet trouwens aan deze snelle sport. Richard bouwde voor zichzelf een kever om tot racewagen. “Regelmatig rijd ik met de Dijk en Waardse juwelier Sjaak Knijn”, vertelt hij. 

Sponsorgeld

Ook moeder Jessica is erg trots. Via haar werk ontving ze wat sponsorgeld. Dat is fijn, want het pak, de helm en de andere spullen kostten bij elkaar wel zo’n 1.000 euro. En ook de reizen naar de vele plekken waar Koen wedstrijden rijdt, kosten geld (prijzengeld ontvangt hij nog niet). Richard: “We komen op veel plekken en moeten daar dan overnachten. Soms is het best een eindje rijden. Vorig jaar zijn we naar het WK in Valencia geweest, wel 20 uur rijden.” Deze reis liep iets anders dan verwacht. “Door een miscommunicatie kreeg Koen de benodigde licentie niet. We waren dus eigenlijk voor niets gekomen, want Koen kon niet meerijden. Volgens mij hebben we de hele terugreis niets meer tegen elkaar gezegd, haha.” 

Trofeeën 

Koen toont trots drie trofeeën van de kampioenschappen die hij in 2023 heeft gereden. Hierop staan ook de namen van de plaatsen waar hij de wedstrijden reed: Emmen, Venray, Assen, Dankern en Texel. Ook de wedstrijd in het Groningse Vledderveen weet Koen zich nog goed te herinneren: “Het was heel warm en het ging niet zo goed. Slechte afstelling!” Hoe kwam dat? “M’n vader”, zegt Koen lachend. Richard en zijn vrouw hebben duidelijk een belangrijke rol in het geheel: “We moedigen Koen ook aan, we zien liever dat hij dit doet dan op een computertje op de bank de hele dag zitten gamen, of hangen in het winkelcentrum.” Soms pakt Koen toch even de spelcomputer. Maar zijn echte passie blijft racen. Vooralsnog kan hij dat prima combineren met school (Pater Jan Smitschool). 

Termen 

Tijdens het interview vliegen de termen je om de oren. Koen vertelt alsof hij al een echte professionele autocoureur is (wat hij later ook worden wil), hij heeft er duidelijk veel verstand van. Hij startte in een ‘9 PK Super Cadet’ . Een kart met veel ‘power’, vergelijkbaar met de kracht van negen paarden. Daarna werd het de ‘Tillotson T4 Junior’ klasse. “Een klasse die wereldwijd enorm aan het groeien is” aldus vader Kuykhoven. 

Idolen 

Koen vertelt ook over zijn idolen. “Max Verstappen en Larry ten Voorde. Die rijdt in de Porsche Carrera Cup.” Jessica vult aan: “En Esmeetje natuurlijk.” Esmee Kosterman is de coach van Koen, een gedreven vrouwelijke coureur van slechts 19, bekend van de Ford Fiesta Sprint Cup en de Lamera Cup. Haar positieve manier van trainen spreekt Koen aan: “Ze doet het wel grappig.” 

WK Valencia

En de toekomst? In september gaat Koen dan eindelijk - dit keer wél met de juiste papieren - meedoen aan het WK in Valencia. “Best wel bijzonder, een grote uitdaging! Maar we gaan voor het hoogtepuntje!” Ook vindt hij het te gek dat je daar deelnemers ziet van over de hele wereld: “Amerika, Nederland, Canada, Ierland.” “En ook Mexicanen”, roept zijn moeder. Al deze landen rijden mee in de bovengenoemde ‘Tillotson T4’ klasse (deze klasse heeft, naast juniorkarts, ook mini-, senior- en masterkarts). Richard: “Het plan is om circuit te gaan rijden. Maar het mooiste zou zijn in de Porsche Carrera Cup. Dat is wat hij heel graag wil.” 

Tot nu toe gaat alles het Waardse talent duidelijk gemakkelijk af. Inmiddels is hij ook gestart met Oval Racing op het Midland Circuit in Lelystad. Dit doet hij in een echte auto, een Toyota Starlet. Ook daar heeft Koen inmiddels al het podium behaald. Bij Oval Racing worden de bochten enkel linksom gemaakt en wordt er uitsluitend linksom gereden op ovale banen in een buitencircuit. De brandstof is benzine. De 11-jarige zegt laconiek: “Gewoon een beetje meerijden, dan kom je er wel als je het echt goed kan!”

Ook eens karten? 

Wil jij ook eens karten? Indoor karten kan bij SkagaVenture (elektrisch) of HappyDays in Grootenbroek. “Wij karten het liefst buiten op brandstof”, besluit Richard, die echt houdt van de harde geluiden en de ‘herrie’ die erbij hoort. Meer informatie? Instagram: CrossteamKuykhoven.

Koen met zijn Toyota Starlet.
Koen in zijn Tillotson T4 kart.