Bevrijdingsdag 2023: beste uit-tips Haarlem, Heerhugowaard en rest Noord-Holland

Uitgaan
Suzan en Freek tijdens Bevrijdingspop in Haarlem.
Suzan en Freek tijdens Bevrijdingspop in Haarlem. (Foto: Rowin van Diest)

REGIO - Wat is er te doen op Bevrijdingsdag 2023 in Haarlem? Wat is het programma van Bevrijdingspop Heerhugowaard? En wat is er nog meer te doen in Noord-Holland op 5 mei 2023? De leukste festiviteiten en evenementen van onze provincie overzichtelijk op een rij!

Ben jij vrij met Bevrijdingsdag en heb je zin in een goed feestje, ter ere van onze vrijheid? In dit artikel verzamelen we de leukste uit-tips rondom Bevrijdingsdag 2023.

Bevrijdingsdag 2023: dit is er te doen

Hieronder vind je de beste programma’s voor Bevrijdingsdag 2023 in Noord-Holland:

- Bevrijdingspop Dijk en Waard

- Bevrijdingspop Haarlem

- Bevrijdingsdag Purmerend

Bevrijdingspop Heerhugowaard

Bevrijdingspop Dijk en Waard is een jaarlijks terugkerend cultureel muziekfestival. In 2023 is het 10-jarig jubileum op en rond het gezellige Raadhuisplein! Het programma begint om 12.00 uur met een rommelmarkt. Klaas Braak staat er met zijn kermisattracties en kinderen kunnen glittertattoos laten zetten - en ook geschminkt worden. Nieuw is dat er een oud ambacht gedemonstreerd wordt: palingroken. Behalve Henk Naber en Joost de Vries verzorgt ook het smartlappenkoor Simpel Hollands een optreden. De grootste rock- en blueshits van de afgelopen 50 jaar worden live gebracht door de Heerhugowaards band MAAS (waar heel wat voormalig Crossbandleden in spelen).

Lees hier meer over Bevrijdingsdag in Heerhugowaard.

Bevrijdingspop Haarlem 2023

Wat is het programma van Bevrijdingspop Haarlem dit jaar? Op 5 mei staan we ook in Haarlem stil bij onze vrijheid en vieren we feest in de Haarlemmerhout. Met optredens van onder andere de Opposites, Nielson, Froukje en Luna als finalisten van het Junior Songfestival, wordt het weer een evenement waar je zeker bij wil zijn!

Hier vind je het blokkenschema Bevrijdingspop Haarlem en meer info over Bevrijdingsdag in de provinciehoofdstad.

Bevrijdingsdag Purmerend

Op 5 mei gaat het op de Koemarkt weer los met Bevrijdingspop. Het muziekfestival heeft ook deze editie weer een groot aanbod aan lokaal talent in petto. Goeie live muziek, lekker drankje en hapje erbij (die haal je natuurlijk bij één van de foodtrucks). Het festival begint om 15.00 uur - en de toegang is helemaal gratis!

Programma Bevrijdingsdag Purmerend (en meer) vind je hier.


Alkmaar Bevrijdingsdag

In de meivakantie, op vrijdag 5 mei, is er voor het eerst in 25 jaar een ander soort viering Van Bevrijdingsdag Alkmaar in Cultuurpark De Hout. Het 5 mei-comité blijft bestaan, maar kiest ervoor om de organisatie van het 5 mei-festival zoals het was, niet meer uit te voeren. Dit jaar organiseert DOSS Event Support een alternatieve 5 mei-viering zodat mensen tóch stil kunnen staan bij vrijheid.

Alles over Bevrijdingsdag in Alkmaar vind je in dit artikel.


Bevrijdingsdag Zaanstad

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Hoe mooi is het om dat samen te doen? “Maar bij een feest hoort ook eten. Op Bevrijdingsdag organiseert de Vrije Evangelische Gemeente Wormerveer daarom een vrijheidsmaaltijd”, laat het kerkbestuur weten.

Lees hier meer over Bevrijdingsdag in Wormerveer.

Bevrijdingsdag vrije dag?

Misschien vraag je je nog af: ben ik vrij op Bevrijdingsdag? Dit keer zijn de meeste mensen níét vrij op 5 mei 2023. 

In 2025 zullen de meesten wél vrij zijn op Bevrijdingsdag! Lees hier meer over hoe het zit met vrije dag Bevrijdingsdag of niet.

Wat is Bevrijdingsdag?

Op Bevrijdingsdag vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Het Nationaal Comité 4 & 5 mei organiseert dit jaar traditiegetrouw ook in Noord-Holland verschillende festiviteiten. Op 5 mei wordt óók de bevrijding van het toenmalige Nederlands-Indië gevierd. Dit jaar is het thema van Bevrijdingsdag: ‘Leven met oorlog’. Dit jaar steekt minister-president Rutte het traditionele Bevrijdingsvuur aan. Dit doet hij in Zwolle, waar ook de 5-meilezing wordt gehouden. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur is jaarlijks hét startsignaal voor Bevrijdingsfestivals door heel het land. Bevrijdingsdag 2023 wordt afgesloten met het 5-meiconcert op en rond de Amstel, bij Carré.

Genieten van de vrijheid en van gezellige muziek bij Bevrijdingspop in Heerhugowaard.