4 mei & 5 mei 2022 in Haarlem: alles over Dodenherdenking en Bevrijdingspop

Algemeen
De vlag halfstok.
De vlag halfstok. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - Op 4 mei is het weer Dodenherdenking, op 5 mei vieren we - ook in Haarlem - onze vrijheid. Dagen met extra lading door de oorlog in Oekraïne. Wat wordt er georganiseerd in de stad op 4 en 5 mei 2022? En hoe zit het ook weer met de regels voor het uithangen van de vlag? Een overzicht.

First things first: wat zijn de regels rondom het uithangen van de vlag op 4 en 5 mei?

4 mei –  programma Haarlem

De centrale herdenking begint om 18.30 uur in de St. Bavokerk (inloop vanaf 18.00 uur). Daarvandaan vertrekt de stille tocht (rond 19.10 uur) richting het standbeeld ‘Man voor het Vuurpeleton’ aan de Dreef. Nieuw is dat de tocht vanaf dit jaar ook langs het Joods monument gaat, vertelt de gemeente. Ook wordt er nog herdacht bij de monumenten aan de Westergracht, in het Burgemeester Reinaldapark en op de Jan Gijzenbrug. Gemeente: “De herdenking bij de Westergracht begint om 19.45 uur bij het monument. De herdenking in het Burgemeester Reinaldapark begint om 19.00 uur met een dienst in het Reinaldahuis. De herdenking bij de Jan Gijzenbrug begint om 19.30 uur bij de Mariakerk met een stille tocht naar het monument.” 

Het volledige programma vind je op www.4meihaarlem.nl.

Herdenkingsconcert Haarlem 4 mei

Op 4 mei 2022 vindt direct na het nationale stiltemoment om 20.00 uur ook de kranslegging op de Dreef plaats. Hierna start het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout. 

Om precies te zijn ziet het programma – met als thema ‘van herdenken naar vieren’ – er voor 4 mei als volgt uit:

  • 20.00 uur: Nationale Dodenherdenking op de Dam (stream vanuit Haarlemmerhout)
  • 20.05 uur: Kranslegging bij het monument op de Dreef
  • 20.30 uur: Openingswoord door voorzitter van Stichting Bevrijdingspop Bernt Schneiders
  • 20.35 uur: Start Bevrijdingspop Herdenkingsconcert

Tekst gaat door onder foto

4 mei dodenherdenking 2022 haarlem
Het monument ‘Man voor het Vuurpeloton’ op de Dreef - foto: Rodi.nl 

Herdenkingsconcert 4 mei Haarlem

In de Haarlemmerhout wordt allereerst de Nationale Herdenking op de Dam vanaf 20.00 uur op grote schermen uitgezonden. Rond 20.30 uur start dus het concert, met verhalen van Mirjam Vrees, die de dochter is van Haarlemse verzetsstrijders, en met stadsdominee Tom de Haan. Muziek wordt verzorgd door het Kennemer Jeugd Orkest en Rilan & The Bombardiers. Eerder behaalde de band onder meer Topsongs bij NPO Radio 2. Op 5 mei 2022 treden Rilan & The Bombardiers ook op. 

Het Herdenkingsconcert in Haarlem is gratis. Er zijn klapstoelen beschikbaar voor wie slecht ter been is.

5 mei – Bevrijdingspop Haarlem

Op 5 mei vieren we in Haarlem de vrijheid tijdens het oudste Bevrijdingsfestival van het land, dat al vanaf 1980 bestaat en jaarlijks zo’n 130.000 bezoekers trekt.

Hoe is Bevrijdingspop eigenlijk ooit ontstaan

Tekst gaat door onder foto

bevrijdingspop haarlem 2022
Foto: Rodi.nl

Bevrijdingspop Haarlem 2022

In de Haarlemmerhout kun je dit jaar voor het eerst weer terecht voor Bevrijdingspop in originele vorm, na twee jaar corona. Diverse artiesten – waaronder Krezip, Suzan en Freek, Bente en Goldband – zullen er alles op alles zetten vanaf het middaguur tot middernacht één groot bevrijdingsfeest van te maken. 

Naast het hoofdpodium en Jupiler-podium is er natuurlijk ook weer het Kinderfestival in het Florapark. Kortom: voor ieder wat wils op 5 mei 2022 in Haarlem.

Kijk op Rodi Haarlem voor meer over Bevrijdingspop/5 mei 2022 in Haarlem.

Andere vrijheidsinitiatieven Haarlem

In de stad zijn er op 5 mei nog meer initiatieven rondom vrijheid. Denk aan Corridor van de Vrijheid in Centrum Schalkwijk, projecties in samenwerking met het Noord-Hollands Archief en een vluchtelingenkamp VR-experience. Dit jaar wordt uiteraard ook extra aandacht besteed aan de oorlog in Oekraïne, onder meer tijdens het landelijke vijf-voor-vijfmoment.