Historisch Haarlem (8): zo is Bevrijdingspop ontstaan

Historie
Bevrijdingspop 1990 was in meerdere opzichten een bijzondere editie.
Bevrijdingspop 1990 was in meerdere opzichten een bijzondere editie. ((Foto: Noord-Hollands Archief/Fotopersbureau De Boer))

HAARLEM - Bevrijdingspop 1990 was in meerdere opzichten een bijzondere editie. We kijken terug samen met Ilco van der Linde, oprichter, voorzitter en producent tot 1995. En hoe is Bevrijdingspop Haarlem eigenlijk ooit ontstaan?

Willem Brand

In 1980 was het allemaal begonnen. De 15-jarige Ilco, leerling van het Stedelijk Gymnasium, organiseerde met honderd gulden van zijn vader en hulp van een welwillende ambtenaar Jeugdparticipatie voor 150 bezoekers in het latere Patronaat het eerste Bevrijdingspop Haarlem, dat zou uitgroeien tot het grootste thematische muziekfestival van Europa.

Tien later stond Bevrijdingspop Haarlem na omzwervingen langs o.a. het Kenaupark en de Botermarkt voor het eerst op het Vlooienveld.

Bevrijdingspop Haarlem: 40.000 bezoekers

Ilco: “Een cruciaal jaar, alles viel op zijn plek die dag. Hoofdact was de hardrockgroep Mother’s Finest. Zij wilden hun comeback maken tegen alleen een onkostenvergoeding, maar voorwaarde was wel dat er minimaal veertigduizend bezoekers moesten zijn. Dat was veel, want 1989 hadden we in het Kenaupark maximaal tienduizend bezoekers gehad.”

Het weer zat mee en er kwamen maar liefst vijftigduizend bezoekers op het gratis festival af. Ilco hoefde Mother’s Finest niets te betalen. “Vooraf was er discussie. Omdat het zo heet was, was burgemeester Elisabeth Schmitz bang dat er veel mensen flauw zouden vallen. Gelukkig liet zij de brandweer aanrukken om het publiek af te koelen.”

Bevrijdingspop Haarlem: eindigen met vuurwerk

’s Avonds was er weer discussie of we wel konden eindigen met vuurwerk.

“We kregen groen licht en nog geen tel nadat Mother’s Finest de laatste tonen van Lucy in the Sky with Diamonds had gespeeld, ging het vuurwerk de lucht in. Puur mazzel. De dag erop stond op de voorpagina van de Volkskrant dat het festival strak in elkaar stak. Zo strak dat precies op tijd het vuurwerk begon! Toen kende iedereen Bevrijdingspop op Bevrijdingsdag Haarlem en is het echt gaan knallen. Gedragen door honderden Haarlemse vrijwilligers. Geliefd door vele duizenden Haarlemmers. Mensen betrekken bij vrede en vrijheid, dat blijft van levensbelang.”