‘Haarlem minst ideale stad voor Generatie Z’

Huis
Haarlem lijkt de minst ideale stad voor Generatie Z.
Haarlem lijkt de minst ideale stad voor Generatie Z. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Haarlem is de minst geschikte stad om te wonen voor Generatie Z, oftewel iedereen geboren tussen ongeveer 2000 en 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Raisin, waarvoor de dertig grootste steden van Nederland werden geanalyseerd.

“Wat voor de ene generatie de perfecte woonplaats is, kan een regelrechte nachtmerrie voor de andere leeftijdsgroep zijn”, legt het spaarplatform uit. “Om erachter te komen welke steden het beste aansluiten bij de behoefte van elke generatie, hebben we onderzoek gedaan naar vier verschillende generaties en hun behoeften. Er is gekeken naar vijf wensen van Generatie Z, Millennials, Generatie X en Babyboomers. Steden ontvingen voor iedere wens een score, met een hogere score naarmate ze beter aansloten bij iedere wens.”

Over Generatie Z

“Generatie Z zijn de digital natives van alle generaties. Voor dit onderzoek hebben we de focus gelegd op de leeftijdscategorie vanaf 18 jaar, om ervoor te zorgen dat de behoeften van jongeren in deze generatie overeenkomen.”

Per stad werden vijf behoeften onderzocht:

- het percentage Generatie Z-inwoners

- de gemiddelde huurprijzen voor studentenkamers

- het gemiddeld aantal cafés binnen 5 kilometer

- internetsnelheid

- de gemiddelde afstand tot poppodia (berekend over de weg)

Daar waar Nijmegen als beste stad uit de bus komt bij jongeren en volwassenen tussen de 18 en 24 jaar oud, vinden we onze Spaarnestad Haarlem dus helemaal onderaan in de lijst. Ook Amsterdam, Zoetermeer, Amstelveen en Almere trekken aan het kortste eind in dit onderzoek. 

Meer weten?

Nieuwsgierig naar de beste en slechtste steden voor de andere doelgroepen? Kijk dan op Raisin.nl voor het hele onderzoek.