Haarlemse woningmarkt: stad vuurrood op Hittekaart 2022

Huis
De Haarlemse woningmarkt is oververhit.
De Haarlemse woningmarkt is oververhit. (Foto: AdobeStock)

HAARLEM – Er lijkt maar geen eind te komen aan de oververhitte woningmarkt. Op de landelijke Hittekaart 2022 is te zien dat Haarlem nog altijd vuurrood is. Sterker nog: onze Spaarnestad is aangemerkt als een van de meest verhitte gemeenten van de regio Noord-West.

Gemiddelde huizenprijs Haarlem

Haarlem staat op plek 7 in de lijst met oververhitte gemeenten in onze regio, na onder meer Amsterdam, Utrecht en Bloemendaal. In de top 40 van meest verhitte gemeenten van heel Nederland, eindigt Haarlem op plek 11. De stad is gestegen op de ranglijst sinds de vorige Hittekaart.

De gemiddelde huizenprijs in Haarlem en regio lag eind 2021 op ruim 613.000 euro. Ook in de omgeving van Haarlem betaalde je in 2021 gemiddeld de hoofdprijs. Bloemendaal spant de kroon met een gemiddeld aankoopbedrag van 1.007.900 euro. 


Schaarste woningmarkt

De krapte op de woningmarkt wordt veroorzaakt door een stijgende vraag en dalend aanbod naar betaalbare koopwoningen, en de verkoopprijzen van huizen die nog altijd door het dak gaan. De Randstad blijft daarbij onverminderd populair. 

Tekst gaat door onder de foto

hittekaart haarlem woningmarkt huizenprijzen

Harm Janssen, algemeen directeur BPD Nederland, licht de huidige situatie toe: “Door de structureel hoge vraag naar woningen in combinatie met de enorme schaarste op de woningmarkt en hoge prijzen, is de woningmarkt voor steeds minder mensen toegankelijk aan het worden. Nieuwe grootschalige locaties zijn daarom hard nodig om de markt af te laten koelen en te komen tot een markt met gezondere verhoudingen tussen vraag en aanbod en waar meer ruimte is voor betaalbare woningen.” 

Prognose voor 2022

Janssen vervolgt: “De prognose is dat de daling van het aantal transacties zich ook dit jaar voortzet. Het kabinet wil 100.000 nieuwe woningen per jaar bouwen. Met een toenemend tekort aan woningen, de komende drie jaar van 279.000 nu tot 316.000 in 2024, neemt onze oproep om sneller te versnellen elke dag in urgentie toe.”

De Hittekaart is een initiatief van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling.