Titi des Bouvrie is goud voor de Haarlemmerhout

Nieuws
Titi des Bouvrie en haar boomstam met het hartje.
Titi des Bouvrie en haar boomstam met het hartje. (Foto: Chris Hoefsmit, montage Kees Reniers)

HAARLEM - Titi des Bouvrie werd op 26 april voor haar vrijwilligerswerk in en rond de Haarlemmerhout benoemd tot lid van de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde in aanwezigheid van zo’n twintig vrijwilligers van ‘haar’ Vrienden van de Haarlemmerhout.

Door Willem Brand

Tijdens een apart samenzijn met een groep bosvrienden werd Titi toegezongen op de melodie van ‘Opzij, opzij, opzij’ van Herman van Veen. “De bramen moeten weg, de bollen moeten terug, we werken door en Titi is de baas. Je aandacht voor de Hout, de koffie die je brouwt, je geeft ons inspiratie, je bent Goud.”

"Je geeft ons inspiratie, je bent Goud"

Vrienden van de Haarlemmerhout

Een bizar plan – namelijk het plaatsen van insluitbanden op wandelpaden - leidde ertoe dat Titi des Bouvrie in 2009 samen met Mechteld Sloet de vereniging Vrienden van de Haarlemmerhout oprichtte. “We hebben als doel om het oudste stadsbos van Nederland, een groen rijksmonument, te beschermen.”

Adviescommissie

Titi legt al vijftien jaar het hele jaar door veel moois vast uit haar ‘achtertuin’. Op papier als secretaris van de vereniging, maar vooral op foto. 

Des Bouvrie stond ook aan de basis van de Adviescommissie Haarlemmerhout en Frederikspark. Titi doet echter veel meer dan verslagleggen. Samen met andere vrijwilligers houdt zij het stadsbos schoon en ontdoet ze die van overwoekerende bramenstruiken. 

Boominscriptie

Het logo van de vereniging werd een hartje dat Titi ontdekte in de schors van een van de beuken uit vak 28. Hoewel Titi elke kerfactie afkeurt met ‘We krassen niet in bomen’ vroeg zij toen de beuk op 22 februari 2024 omging Jelle Copijn van de firma Copijn Boomspecialisten om het logo uit de stam te zagen. “Jelle heeft dat blok diezelfde dag naar mijn huis gebracht. Reden was dat het hartje inmiddels het logo van de Vrienden van de Haarlemmerhout was geworden.”