Ginkgo onthuld in Park Zwanenburg

Algemeen
Een blad van de Ginko Biloba boom. In Park Zwanenburg staat er eentje ,aar dan ene kunstwerkboom om stil te staan bij naasten die zijn overleden aan corona.
Een blad van de Ginko Biloba boom. In Park Zwanenburg staat er eentje ,aar dan ene kunstwerkboom om stil te staan bij naasten die zijn overleden aan corona. (Foto: Pixabay)

ZWANENBURG - Een levensboom en plek om stil te staan bij coronaslachtoffers. Park Zwanenburg wordt vanaf woensdag 23 november een Ginkgo rijker. Het gaat niet om een levende levensboom, maar om een kunstwerkboom, vervaardigd door beeldend kunstenaar Piet Warffemius. De boom is niet alleen een kunstsculptuur, hij fungeert tevens als plek om stil te staan bij naasten die zijn overleden aan corona.

De Ginkgo is een Japanse notenboom die symbool staat voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. In het Verre Oosten is de boom een voorwerp van verering.

Past perfect

De Ginkgo in Park Zwanenburg past perfect in het landschap en de omgeving. Met al zijn groen, bomen, planten en bosschages voegt het kunstwerk van Piet Warffemius een speciale dimensie toe aan het park. Bij de Ginkgo kunnen zowel bewoners uit de directe omgeving van het park als bezoekers van verder weg, stilstaan bij de groene wereld om hen heen én grotere thema’s als hoop en liefde.

De onthulling van de Gingko wordt verricht door Marja Ruigrok, wethouder Cultuur van de gemeente Haarlemmermeer. Tijdens een korte bijeenkomst in Park Zwanenburg licht zij toe welke waarde de kunstwerkboom vertegenwoordigt voor de gemeente en de inwoners uit de directe omgeving van het park die bij het kunstwerk betrokken zijn. Marja Ruigrok: “Park Zwanenburg biedt een prachtige omgeving waar de Ginkgo volledig tot zijn recht komt. Het beeldhouwwerk past prima in de groene omgeving en kan hopelijk troost bieden voor wie dat kan gebruiken.”

Verloren naasten

Het thema ‘verloren naasten’ speelt ook op de dag van de onthulling mee als herinnering aan slachtoffers van corona. Het is burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer die dit thema naar voren bracht. Het was de burgemeester opgevallen dat er ondanks het menselijke leedwezen dat corona teweeg heeft gebracht, eigenlijk nauwelijks fysieke plekken zijn waar mensen troost kunnen vinden als ze denken aan hun geliefden die zijn overleden aan corona.

Toen burgemeester Schuurmans te horen kreeg dat de Ginkgo-levensboom in Park Zwanenburg zou worden onthuld, opperde zij het idee om het kunstwerk aan de nagedachtenis van coronaslachtoffers te koppelen. De kunstenaar Piet Warffemius stond open voor dit initiatief en wilde graag ruimte bieden aan het idee van burgemeester Schuurmans.

Rijk aan natuur

De plek waar de Ginkgo een nieuwe, vaste plek vindt, is Park Zwanenburg. Dat maakt onderdeel uit van Spaarnwoude Park, een ‘metropolitaans park tussen de steden’, rijk aan natuur, buitenleven en verhalen uit het verleden. In dit jonge en vrij open recreatiegebied liggen fiets- en wandelpaden, een mountainbikeroute maar ook basketbal- en skatevoorzieningen.

Mensen kunnen er genieten van de groene omgeving en even ontsnappen aan de hectiek van de dag, en vanaf nu dus ook genieten van kunst. Recreatieschap Spaarnwoude, de beheerder, karakteriseert de Ginkgo als een mooie toevoeging aan dit Park Zwanenburg. Door het kunstwerk wordt het park aantrekkelijker voor een bredere groep bezoekers.

Eerder zou de Ginkgo eind september worden onthuld, maar door omstandigheden is het verplaatst naar 23 november.