Pomphuisje Monument van het Jaar van Haarlemmermeer

Nieuws
Het Pomphuisje is de winnaar.
Het Pomphuisje is de winnaar. (Foto: Peter Vreeswijk)

SPAARNWOUDE - Op zaterdag 9 september heeft wethouder van Cultuur, Marja Ruigrok, prijsuitreiking verricht voor Monument van het Jaar 2023 in de gemeente Haarlemmermeer. 

Saskia Vreeswijk

Met deze verkiezing wil de gemeente jaarlijks haar bijzondere en diverse erfgoed onder de aandacht brengen. Deze uitreiking vindt traditiegetrouw plaats op locatie bij de winnaar van vorig jaar. In 2022 was dit Hooihuisboerderij Blauhek in Spaarnwoude.

Dit jaar was het thema van Open Monumentendag ‘levend erfgoed’. Inwoners konden stemmen op het monument dat dit predicaat verdient.


De wethouder kwam naar Hooihuisboerderij Blauhek om de winnaar bekend te maken. (Foto: Peter Vreeswijk)

Na een woord van welkom in de tuin van de Hooihuisboerderij door de eigenaar, de heer Vink, kregen Romy Schuit, kunsthistorica en adviseur van de commissie en Hans Plukkel het woord. Zij noemden de drie genomineerden en gaven bij iedere genomineerde een uitgebreide toelichting. Het gaat achtereenvolgens om fruitboerderij de Landman, een oude stolpboerderij aan de Hoofdweg, die gerenoveerd worden tot appartementen, het witte pomphuisje in PARK 21 en Dorpsgezicht Spaarnwoude. Deze laatste genomineerde bevindt zich op de locatie in en rondom de Hooihuisboerderij en bevat onder andere het historische kerkje De Stompe Toren.

Bekendmaking

Na de aanwezigen, waaronder leden van de genoemde commissie, de dorpsvereniging Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de Stichting Historisch Spaarndam, welkom te hebben geheten, werden de schilderijen met daarop de afbeelding van het genomineerde monument onthuld. Derde is geworden de Landman, gevolgd door Dorpsgezicht Spaarnwoude. “Er valt nu natuurlijk niet veel meer te raden”, besloot Ruigrok. “De winnaar van dit jaar is geworden Het Pomphuisje.”

Monument van het Jaar 2023

Het witte pomphuisje meet twee bij twee meter en is daarmee het kleinste monument in Haarlemmermeer. Het Pomphuisje is eigendom van Haarlemmermeermuseum De Cruquius en illustreert de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Immers pionierende boeren moesten het land bewerken door het overtollige water af te voeren. Het pomphuisje leeft erg onder de kinderen die, volgens Ruigrok, best in zo’n klein huisje willen wonen. Er is zelfs een boek over geschreven: ‘Er brandt licht in het pomphuisje’, door Patricia Kuiper. Hierin zijn verhalen en fantasieën van inwoners van Haarlemmermeer opgetekend.

De beker werd door Ruigrok uitgereikt aan Elise en Janneke van het museum. De slotzin “U krijgt een kopje koffie aangeboden door het naastgelegen crematorium”, werd met enige hilariteit ontvangen door de aanwezigen.