Stoomgemaal Halfweg krijgt grote onderhoudsbeurt

Nieuws
Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld: stoomgemaal Halfweg.
Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld: stoomgemaal Halfweg. (Foto: aangeleverd)

HALFWEG - Om het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld de komende decennia in stand te houden, krijgt Stoomgemaal Halfweg een grote onderhoudsbeurt. Van begin maart tot half juli verdwijnt het gebouw achter steigers en steigerdoek.

Het in de restauratie van historische gebouwen gespecialiseerde aannemingsbedrijf Holleman & Zn Santpoort geeft in die periode alle delen van het gebouw een grondige opknapbeurt. Zowel de daken, goten, kozijnen, muren als vloeren zijn dringend aan onderhoud toe.

Stoomgemaal Halfweg

De werkzaamheden worden zo uitgevoerd, dat Stoomgemaal Halfweg zoals andere jaren één weekend per maand geopend kan zijn voor publiek en onder stoom kan draaien. Het eerste stoomweekend van 2024 is op zaterdag 6 en zondag 7 april.

De renovatie is financieel mogelijk dank zij bijdragen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer, het Hoogheemraadschap Rijnland, het Cultuurfonds, de Gravin van Bylandt Stichting, de J.C. Ruigrok stichting en het Hendrik Mullerfonds.

Rijksmonument

Stoomgemaal Halfweg werd in 1852 gebouwd om na de droogmaking van het Haarlemmermeer het overtollige regen- en kwelwater af te voeren naar zee. Het heeft tot 1977 gewerkt als boezemgemaal voor het hoogheemraadschap van Rijnland.

Sindsdien wordt dit Rijksmonument door vrijwilligers in stand gehouden. Bezoekers kunnen er op stoomdagen even de unieke sfeer proeven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, sissende stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

100 jaar

Vorig jaar vierde het gemaal dat de huidige, door Stork uit Hengelo gebouwde, 500 pk stoommachine en de stoomketel 100 jaar geleden in gebruik werden genomen.

Op stoomdagen is het gemaal van 11.30 tot 16.30 uur geopend voor publiek. De entreeprijs voor volwassenen is 10 euro, voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar 5 euro. De museumkaart is niet geldig in het gemaal.