Tentoonstelling ‘Goeie Grond’ bij boerderij Zuid Endt: ‘Anders naar de toekomst kijken’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Boerderij Zuid Endt op Heemskerkerduin in Heemskerk is de locatie van een kleine, bijzondere tentoonstelling. In het weekend van 1, 2 en 3 september kun je rondom deze duinhoeve een tiental kunstwerken bekijken. Van een houten tuinder, moerbeiboombast, gelooide hertenhuid tot korte films en landschapsfoto’s, afgedrukt op fors formaat. De organisatie is in handen van Jaap Velserboer en Truus Zonneveld. 

Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september

Dit duo organiseerde eerder kunstmanifestaties als Beek als Bron, Septembergras bij Akerendam, ‘En boven de polder de hemel’. Telkens met als doel om met nieuwe ogen naar een vertrouwd landschap te kijken. Nu dus ‘Goeie Grond’ op Heemskerkerduin.

Onderhevig aan slijtage

Het onderwerp van deze tentoonstelling is de band van mensen met het hen omringende land. Ooit was die vanzelfsprekend voor de inwoners van Midden-Kennemerland. Met name voor de boeren- en tuindersfamilies. Maar nu de akkers, weilanden en tuinderijen bijna zijn verdwenen, is die band onderhevig aan slijtage. Zo niet verdwenen. Zonde, vinden Velserboer en Zonneveld. Zij vroegen verschillende kunstenaars om een nieuw licht te werpen op die band die we ooit hadden of misschien nog steeds hebben met het land. Met hun ogen laten deze kunstenaars ons anders naar de toekomst kijken.

Goed bewaard geheim

Boerderij Zuid Endt ligt aan de voet van de duinen. Wie vanaf de Hondsbosseweg in Heemskerk almaar rechtdoor gaat, komt aan het einde van een lang pad vanzelf bij deze duinhoeve. Vanaf 1906 is het in handen van de familie Admiraal die de boerderij, opstallen en omliggende gronden zorgvuldig onderhoudt. Het verleden is hier nog goed zichtbaar: de perfecte locatie om je te bezinnen op de toekomst van het landschap.

Onderwerp is de band van mensen met omringende land

Een weekend lang kun je hier rondom de boerderij de kunstwerken bekijken van: Maze de Boer, Loek Buter, Bethany de Forest, Dan Geesin, Eva-Fiore Kovacovsky, Guust Persoon, Mattijs Reinen, Amber Veel, Elisabeth Schelvis, Egied Simons en Liesbeth van Woerden. Allemaal buigen zij zich al langer over die speciale band van mensen met het hen omringende landschap. Verwacht geen pasklare antwoorden of oplossingen, wel een ander licht op de zaak.

Goeie Grond - over de band met het land: vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september - 10-17 uur - rondom boerderij Zuid Endt, Hondsbosseweg 16, Heemskerk. Gratis toegang. Bij de boerderij is geen parkeergelegenheid. Dus kom met de fiets of lopend. Zaterdag en zondag is er beperkte parkeergelegenheid bij het nabijgelegen Floricultura, Strengweg 17A Heemskerk.

Tweeluik

De tentoonstelling ‘Goeie Grond’ is een tweeluik. Eén deel is in museum Kennemerland en biedt een historische terugblik op de tuinbouw in de regio inclusief hedendaags werk van Jan van Kampen, Loek Buter en Hans Tentije, tot 14 oktober. Het tweede deel is de gelijknamige kunstmanifestatie bij boerderij Zuid Endt, 1, 2 en 3 september. Houd de website in de gaten: www.museumkennemerland.nl

Afbeelding
Afbeelding