Subsidie van 4 miljoen voor Vanadium Elektrolyt

Nieuws
Van links naar rechts het projectteam: Gijsbert Bakker, Zan Mocnek, Vasagan Reddy en Luuk van Langen.
Van links naar rechts het projectteam: Gijsbert Bakker, Zan Mocnek, Vasagan Reddy en Luuk van Langen. (Foto: aangeleverd)

IJMOND - Project Vanadium Elektrolyt heeft een Just Transition Fund (JTF) subsidie van 4 miljoen euro toegekend gekregen voor het winnen van het scheikundig element vanadium en andere waardevolle componenten uit staalslakken. Deze componenten worden toegepast in Flow Batterijen, wat essentieel is voor de energietransitie. De subsidie werd afgelopen week toegekend aan projecteigenaar Phoenix Metals in IJmuiden. 

Het doel van Phoenix Metals is om een hydrometallurgisch proces op te schalen voor de winning van onder andere vanadium uit staalslakken, met als primair doel de maak van een batterijkwaliteit vanadium elektrolyt. Er is toenemende vraag naar vanadium voor toepassing in de Vanadium Redox Flow Batterij (VRFB), een opslagsysteem met een lange levensduur. De batterij zou milieutechnisch veiliger zijn gemakkelijker recyclebaar. 

Ambitieus project met opleidingsplan 

Na het afronden van de procesontwikkeling op laboratoriumschaalgrootte wordt ene pilot plant gebouwd om circa 500 ton aan staalslakken te verwerken. Naast vanadium worden ook andere waardevolle elementen teruggewonnen, waardoor de grondstoffenefficiëntie en circulariteit van het staalproductieproces wordt gemaximaliseerd. Het project levert ook het ontwerp voor een commerciële fabriek om tot 500 ton aan staalslakken per jaar te verwerken. Om de ambitie te kunnen realiseren zijn er goed geschoolde werknemers nodig. Phoenix Metals ontwikkelt een leerplan om twintig werknemers te scholen. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen ook deelnemen aan deze specifieke opleiding. Binnen het project is een batterijdemonstratie gepland, waarbij praktijkleerplaatsen worden aangeboden om ervaring en kennis op te doen over het opereren en onderhouden van het nieuwe batterijsysteem. Daarnaast wordt gekeken naar praktijkleerplaatsen in procestechnieken. 

Just Transition Fund 

JTF staat voor Just Transition Fund en is een Europese Unie subsidie met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Uitgeest en Castricum.