Dorcas in Heiloo: ‘Het goede doel is niet je eigen doel’

Duurzaam
Voorzitter Adrie Bijvoet in het pand van Dorcas in Heiloo.
Voorzitter Adrie Bijvoet in het pand van Dorcas in Heiloo. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Dat staat te lezen op een bord in de kantine. Meesterlijke zin. Hij komt dan ook van een meester. Meester Johan. Cruijff dus. Hij zal eerder hebben gedoeld op het voorkomen van het in eigen doel schieten, dan op een goed, ideëel doel. Maar zo kun je de uitspraak wél lezen, zeker als die aan de wand prijkt in de kantine van Dorcas, winkel voor tweedehandsspullen aan de Oude Werf. “Hier zitten we sinds juni vorig jaar. In 2009 kwam Dorcas in Heiloo, aan de Kennemerstraatweg. Een wereld van verschil met nu. Een weldoenster, zo mag je wel zeggen, kocht dit pand hier op het bedrijventerrein voor ons en investeerde er ook nog in. We betalen een heel schappelijke huur. Zo gaat zoveel mogelijk van de opbrengst naar hulp, hele concrete hulp”, zegt voorzitter Adrie Bijvoet.

door onze verslaggever Ed Bausch

Dorcas voorziet in een enorme behoefte

In de winkel hangen drie grote panelen die de bezoekers niet kunnen ontgaan: foto’s met mensen in Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten. “Op die regio’s richt Dorcas zich met haar 43 vestigingen in Nederland. Samen met vestigingen in nog dertien andere landen ondersteunt Dorcas 180 projecten. We helpen er heel concreet mensen in hun nood in het bestaan, ook met kleine kredieten om zelfstandig verder te kunnen. Dat is dus het mooie van dingen kopen bij ons. Naast dat het heel prettig is voor je portemonnee en dat je zo ook fiks bijdraagt aan herbesteding en recycling.”

Geen rare uitwassen bij Dorcas

Adrie is voorzitter, hoewel er niet een aparte Dorcas-Heiloo stichting is. “Er is een landelijke Dorcas-stichting en dat gaat prima. Bij deze organisatie geen rare uitwassen, het Rijk draagt ook bij aan onze hulpprojecten, net als alle donaties en de opbrengsten van spullen die niet verkocht raken. Die gaan naar onze vaste opkopers en die brengen ze vervolgens naar Moldavië, Oost-Europa. Adrie vormt het ‘bestuur’ samen met Rob Bastiaanse, Truus Zonneveld en Theo Willemse. Ze zijn zo’n twee dagen per week met de winkel bezig. Drie van hen nemen ook een dag in de winkel voor hun rekening, naast al het andere werk.

De tekst loopt door onder de afbelding>>

(Foto: Ed Bausch)

Goed op elkaar letten, dat is de kracht van Dorcas

Het gaat op deze woensdagmiddag in januari af en aan met bezoekers, menig winkelier zou blij zijn met zo’n toeloop. “Ja, het is ook wel zo dat men regelmatig komt kijken wat er voor nieuw is, vooral met kleding. En tijdens de openingstijden (dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur) kun je ook spullen brengen.” Adrie geeft een rondleiding en dan zie je wat er gebeurt, hoe spullen direct bij binnenkomst worden geselecteerd voor de winkel, hoe electrische apparaten eerst naar de vrijwilligers gaan die controleren of alles werkt. “Wij hebben zeventig vrijwilligers, wij zijn zelf ook gewoon vrijwilligers. Wij als bestuur zijn niet de baas, we letten hier heel goed op elkaar, dat is ook de kracht ervan.” Adrie heeft een achtergrond als bestuurskundige en later werkte hij in het bedrijfsleven. Hij vertelt dat hij heel goed weet hoe je een organisatie prettig aan de slag houdt. “Dat doe je met elkaar.”

Bij Dorcas koop je met een fijn gevoel

“Dat zovelen hier fijn vrijwilligerswerk kunnen doen is natuurlijk ook belangrijk voor het dorp.” De winkel ziet er prachtig uit, er is van alle. “Bij ons is alles goed, niet duur, geprijsd, er is een hoge omloopsnelheid, dat maakt het ook leuk, voor iedereen is er een vriendelijk woord. Natuurlijk komen er veel klanten die niet zoveel te besteden hebben, nu zeker wel. Maar winkels zoals deze zijn ook gewoon heel populair geworden, ook bij mensen die de hele winkel wel in één keer leeg zouden kunnen kopen. Die vinden het hier ook fijn. De spullen zijn prima, ze worden goed geëtaleerd, en het is fijn om bij te dragen aan herbestemming en recycling. Dat geeft een goed gevoel. En dan zijn er nog de goede doelen waar je aan bijdraagt.” Veel doelen worden dus bereikt bij Dorcas in Heiloo. Toch zelfs een eigen doel: dat je leuk en nuttig vrijwilligers hebt. 

Kijk voor alles, ook voor het ophalen van spullen, op dorcas.nl/winkels/heiloo.

(Foto: Ed Bausch)