Balletje jeugdcompetitie is gaan rollen

Sport
Ongedwongen en vrijblijvend voetballen voor de jongsten.
Ongedwongen en vrijblijvend voetballen voor de jongsten. (Foto: Lesly Rumkorf)

HEILOO - Voetbalvereniging HSV is sinds dit prille voorjaar actief met een eigen jeugdcompetitie voor spelers onder de zeven jaar. Diverse, nog geen vastgestelde teams trainen woensdag in spelvorm en spelen de zaterdagen wedstrijden tegen vergelijkbare teams van clubs uit de directe regio. Initiator en mede-begeleider Jeroen Smit vertelt over het hoe en waarom.

Door Arjan Hoogvorst

Daags na het verworven kampioenschap van HSV’s hoofdmacht in de zondagse tweede klasse, vertelt Jeroen Smit over de jongste generatie voetballers bij de Heilooër vereniging. Spelers die nog nauwelijks een vergelijkbaar kampioenschap durven te dromen, maar die spelenderwijs kunnen kennismaken met het spelletje.

“Bij HSV hebben we al een tijdje een zogenaamd eigen mini-WK, waarin kinderen van vijf tot en met zeven jaar lekker met elkaar kunnen ballen in shirtjes van diverse landen. Een mooi concept waarbij het er lekker ongedwongen en vrijblijvend aan toe gaat”, vertelt Jeroen. “De KNVB zou met een competitie voor onder zeven komen, maar dat hebben wij niet afgewacht. Samen met de collega-clubs Limmen, Meervogels, Vitesse ‘22 en Uitgeest zijn we om tafel gegaan om een onderlinge competitie op te richten, zodat die jongste spelers ook alvast kunnen voetballen tegen andere clubs uit de buurt.”

Goed gestart

Daarmee ging het balletje rollen en sinds afgelopen maart hebben genoemde clubs de competitie -7 daadwerkelijk ingevoerd. “De allereerste wedstrijddag was bij Vitesse in Castricum, compleet met de bekende Champions League-muziek bij het betreden van het veld. Dat vonden die kinderen prachtig natuurlijk! Met totaal zo’n honderd kinderen verdeeld over de vijf clubs zijn we goed gestart. Wekelijks gaan van HSV twee teams naar bijvoorbeeld Limmen, die er zelf weer twee afvaardigen naar een van de andere clubs. Zo gaan we door tot eind mei, waarna nog enkele toernooitjes plaatsvinden.”


Er spelen ook behoorlijk wat meisjes mee. (Foto: Lesly Rumkorf)

Spelenderwijs inrollen

De jongens en meisjes spelen telkens twee keer twintig minuten zes tegen zes op een klein veld met liggende doelen, maar volgend jaar wordt het een kwart veld met staande doelen. Er wordt bewust nog niet geselecteerd, om de te snelle vorming van vriendengroepjes te voorkomen. Zo leren ze iedereen kennen en is bij eventuele selecties op latere leeftijd iedereen min of meer bekend.

 “Het is in deze leeftijdsfase beter om die jonge kinderen niet te veel één bepaalde richting op te sturen, omdat ze vaak ook nog andere sporten doen. Het kan dus zomaar zo zijn, dat een kind voetbal niet leuk vindt en uiteindelijk toch liever voor een andere sport gaat. Belangrijk is vooral, dat het ongedwongen is, ze er lol in hebben, er geen bemoeienis en druk van ouders komt en kinderen er spelenderwijs inrollen óf mogelijk een andere sport kiezen. Spelplezier en vrijblijvend ontdekken wat ze leuk vinden, is waar het om draait”, legt Jeroen uit.


Spelplezier van de kinderen gaat voorop. (Foto: Lesly Rumkorf)

Toernooien

Nadat deze nog jonge competitie is afgelopen, vindt zaterdag 1 juni bij HSV het vanuit de KNVB georganiseerde Ouder-kindtoernooi plaats, waarbij de vier tot en met zevenjarige spelers begeleid door hun ouders het veld betreden. Dit omdat het uiteraard voor de meesten best nogal spannend is, alleen het veld op te gaan.

“Verder hebben we zaterdag 15 juni het HSV-toernooi ter afsluiting van het seizoen, met de hele jeugd tot -19. Dan is er een gezellige barbecue en gaan we gezamenlijk de EK-wedstrijd van het Nederlands Elftal kijken. Een fijn feestweekend voor de hele jeugd”, aldus Jeroen.


Wie informatie wenst over de jeugdcompetitie kan contact opnemen met Jeroen Smit via 06-52403333 of per e-mail: hoofdleider-jo6@vvhsv.nl.

Er spelen ook behoorlijk wat meisjes mee.
Spelplezier van de kinderen gaat voorop.
Afbeelding