Strandopening Hoek van Holland: Wat is er te doen en wat doet het weer?

Nieuws
De strandopening van 2023 was één groot feest.
De strandopening van 2023 was één groot feest. (Foto: Archief: Shane McCoy)

Hoek van Holland kent op Hemelvaartsdag een traditie die al heel lang teruggaat: de opening van het strandseizoen.

Donderdag 9 mei is het weer zover: Hoek van Holland maakt zich weer op voor vele tienduizenden bezoekers op en rond het strand, een evenement waarbij het weer uiteraard een belangrijke rol speelt.

Weeronline verwacht met Hemelvaartsdag droog weer met temperaturen tussen de 15 en 18 graden, wat normale temperaturen zijn voor de tijd van het jaar. De regenkans wordt geschat op 30% maar dan zou er minder dan 1 millimeter vallen. De wind is kracht 3 tot 4 en komt uit het noorden waardoor het iets koeler aanvoelt. De zon zou zich deze dag flink moeten laten zien. Weeronline verwacht 12 zonuren.

Door Tom van Ooijen

Ook dit jaar is er weer de braderie, die bekend staat als de grootste braderie van Zuid-Holland. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen de bezoekers langs de Rivierkant weer struinen langs de vele tientallen kramen en kijken of ze iets van hun gading kunnen vinden.

Voor bezoekers uit de richting Rotterdam is het fijn dat de metro doorrijdt tot het strand, iets waar weer duizenden bezoekers gebruik van zullen maken. Bezoekers uit de richting Westland wordt aangeraden zo veel als mogelijk op de fiets te komen. Scooterrijders dienen er rekening mee te houden dat de fietspaden die door de duinen heen lopen echte fietspaden zijn en scooters er geen gebruik van mogen maken.

Naast de braderie zijn er tussen 12 en 21 uur ook weer een aantal festivals bij verschillende beachclubs langs de Zeekant.

Bij Royal vindt het inmiddels bekende Royal Festival plaats.  Op 5 verschillende podia staan onder anderen Jody Bernal, Lucas and Steve, Lady Bee, Kriss Kross Amsterdam, Bombastic, en Feest DJ Aron op de line-up. 

Bij Villa on the Beach treden deze dag onder anderen A[pres Skihut on tour. La Fuente, Freddy Moreira Roog, Trobi, en Diaz & Bruno op. De kaartverkoop voor beide festivals loopt via de website van beide exploitaties.

Geschiedenis

De strandopening in Hoek van Holland kent een lange geschiedenis, die meer dan zestig jaar teruggaat. Van het Historisch Genootschap Hoek van Holland kregen wij desgevraagd de volgende informatie:

Voor zover bekend werden de eerste activiteiten niet op Hemelvaartsdag maar op 2e Pinksterdag georganiseerd. De eerste keer was op 22 juni 1962. Toen werd er een strandrace gehouden, georganiseerd door de VVV en de Rotterdamse Reddingsbrigade.  Daarna werd tot in ieder geval tot en met 1967 jaarlijks op 2e Pinksterdag een strandfeest gehouden. Over de jaren 1968 en 1969 is niet bekend of er toen ook een echte strandopening werd gehouden. In 1970 organiseerden de VVV en de Rotterdamse Reddingsbrigade een strandfeest. Dat zou voor de laatste keer op 2e Pinksterdag zijn. Vanaf 1971 werd de strandopening tien dagen vervroegd naar Hemelvaartsdag en vond deze plaats bij de Rotterdamse Reddingsbrigade, iets dat ook in 1972 gebeurde, al is niet bekend wie toen de organisatie op zich had genomen. In 1973 werd de officiële strandopening gecombineerd met de opening van de post van de Strandwacht. Dit gebeurde op zaterdag 12 mei. Daarna werd weer teruggekeerd naar Hemelvaartsdag, iets dat tot op de dag van vandaag nog steeds zo is.