‘Een haarprobleem hoeft je niet te beperken, ik zet je in je kracht’

Partnerbijdrage
Thea haar passie voor haarwerken voel je meteen bij binnenkomst.
Thea haar passie voor haarwerken voel je meteen bij binnenkomst. (Foto: Foto van Dana)

SCHAGEN – “Tranen mag je bij mij laten stromen, ik zorg ervoor dat je met een glimlach de deur uitloopt”, zegt Thea van Dongen, eigenaar van John Haarwerken. “Het was helemaal niet de bedoeling om mijn eigen haarwerksalon te runnen”. Maar toch doet ze deze nu al vijf jaar. 

Partnerbijdrage dossier

Bij binnenkomst in de haarwerksalon van Thea proef je meteen de warme sfeer. Er staan prachtige haarwerken opgesteld en de koffie staat voor je klaar. “John Haarwerken is er voor iedereen met haarproblemen, niet alleen als je je haar verliest door bijvoorbeeld een chemotraject.”

Haarwerksalon

In eerste instantie was het niet de bedoeling een eigen haarwerksalon te runnen, maar toch kwam het ervan. Na flink wat jaren in haar eigen kapsalon, kwam ze in loondienst bij John Haarwerken terecht. Daar is ze nu al zeven jaar werkzaam waarvan de laatste vijf jaar als trotse eigenaresse. 

In haar kapsalon kreeg ze wel eens te maken met mensen die een chemotraject volgden en hierdoor helaas hun haar verloren. Thea was dan dé aangewezen persoon om te helpen met beslissingen omtrent het haar. Zo kwam ze bij John Haarwerken terecht. “John wilde er wel iemand bij hebben in zijn salon. Hij vroeg me langs te komen voor een kopje koffie en ik ben er nooit meer weggegaan.” Toen ze drie maanden bij John werkte werd hij ziek, binnen anderhalf jaar overleed John helaas. Thea nam de salon over.

Haarproblemen

Chemopatiënten die hun haar verliezen vinden inmiddels de weg naar de haarwerksalon, maar mensen met haarproblemen weten vaak niet van het bestaan af. Ook als je bijvoorbeeld een teruggetrokken haargrens hebt, kale plekken door de ziekte alopecia of heel dun haar, kun je bij haar terecht voor een haarstuk. “Ik zie wel eens mannen en vrouwen die er dingen om laten, zoals hun kind aanmoedigen bij het voetbalveld omdat het waait. Dan zie je de kale plekken en daar schamen ze zich voor, dat is tegenwoordig helemaal niet meer nodig.”

Met een traan en een lach

“Vaak komen mensen onzeker de salon in, ook met tranen. Dat geeft helemaal niks. Zodra ze zichzelf eenmaal met een haarwerk hebben gezien, zijn ze om.” Thea garandeert je dan ook dat je stralend en met een brede glimlach de deur uitloopt.

Helaas heerst er nog een taboe op het bespreken van haarproblemen en het dragen van haarwerken. Gelukkig is dit niet voor iedereen zo. “Eén van mijn vaste klanten is een dame van 85 jaar. Toen ik hier net werkte kwam ze voor een nieuw haarwerk. Ze ging van oranje/bruin haar naar grijs haar. Ze stuurde een foto naar haar zoon en die zag het helemaal zitten. De bridgeclub moest en zou dit horen, maar vooral ook haar nieuwe ‘ik’ zien.”

“Mama, wat ben je mooi.”

Ook jonge mensen met haarproblemen weten de weg naar Thea te vinden. “Er kwam eens een jonge vrouw bij me binnen met haar zoontje. Die was goudeerlijk want hij vond zijn mama prachtig en dat stak ‘ie niet onder stoelen of banken. “Mama, wat ben je mooi!” Thea straalt van oor tot oor als ze het over dit soort ervaringen heeft, je voelt aan alles haar passie voor het vak.

Haarwerken

Thea maakt volledige en gedeeltelijke haarwerken, zowel van synthetisch als echt haar. En vergis je vooral niet, een haarwerk lijkt in de verste verte niet op extensions. “Deze beschadigen je haar, haarwerken doen dit niet”.

Nazorg

Ook na het aanmeten van een haarwerk kun je bij Thea terecht. “Zit je haarwerk toch niet helemaal goed? Dan vermaak ik deze zelf. Dat is wel eens een uitdaging, maar de dankbaarheid van mijn klanten maakt dit het allemaal waard.”

Klop eens aan 

Thea benadrukt dat haar deur altijd open staat voor mensen met haarproblemen. “Loop gewoon eens binnen of vraag een gratis en vrijblijvende intake aan, dan vertel ik je alles erover”. En mocht je het fijn vinden, dan kun je zeker iemand meenemen. “Dat raad ik zelfs aan! Neem iemand mee die je kent en ook eerlijk is tegen je, zo krijg je het beste resultaat”.

Meer informatie

Meer informatie over John Haarwerken via 0224-212322, 06-40360600, hallo@johnhaarwerken.nl of kijk op de website johnhaarwerken.nl.

Jeanette (links) en Antoinette (rechts) stralen met hun haarwerken.