Week van de Circulaire Economie 2023: zo draag je zelf bij

Algemeen
Week van de Circulaire Economie 2023: zo draag je zelf bij.
Week van de Circulaire Economie 2023: zo draag je zelf bij. (Foto: Ourteam - stock.adobe.com)

REGIO - Dit jaar is de Week van de Circulaire Economie van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari 2023. Het is de achtste editie van dit jaarlijks terugkerende moment waarop diverse initiatieven op het gebied van de circulaire economie in de schijnwerpers worden gezet. Maar wat kun jij zelf doen om die circulaire economie tegemoet te komen?

Wat is de circulaire economie?

Laten we bij het begin beginnen. Wat verstaan we onder de circulaire economie? De gedachte hierachter is dat er zo weinig mogelijk wordt weggegooid. Dat grondstoffen hergebruikt worden en de levenscyclus van producten wordt verlengd. Zo dragen we allemaal bij aan een betere wereld. 

Voorbeelden circulaire economie

Hoe kun je zelf bijdragen aan deze circulaire economie? Voorbeelden vind je hieronder.

1. Kies voor losse bananen

Die blijven vaak liggen en dus worden ze soms weggegooid, zonde toch? Net zo lekker als aan een tros!

2. Vang regenwater op in een regenton

Dit opgespaarde water kun je vervolgens weer gebruiken om bijvoorbeeld de plantjes in je tuin water te geven!

3. Breng je oude kleding naar de kringloop - en shop hier ook zelf eens

Door oude kleding te recyclen en ook zelf niet altijd een nieuwe garderobe te kopen, wordt het maximale uit de grondstoffen gemaakt die worden gebruikt in de kledingindustrie. En het scheelt nog geld ook!

Tekst gaat door onder foto

week van de circulaire economie 2023 tips zelf recyclen
Ook door oude kleding en spullen naar de kringloop te brengen - of hier zelf te shoppen - draag je bij aan een duurzamere wereld (beeld: Adobe Stock)

4. Doe aan afvalscheiding

Van plastic en karton tot GFT en textiel: als jij je afval keurig scheidt, is het makkelijker hier weer nieuwe producten van te maken.

5. Oude meubels opknappen of tweedehands meubels kopen

Bij kringloopwinkels kun je niet alleen textiel vinden dat een tweede leven krijgt, ook meubels worden er vaak naartoe gebracht en klaargestoomd voor een tweede leven. En doet je buurman of oom zijn salontafel of bank weg? Misschien kun je dan die wel voor een prikkie overkopen en opknappen! Vraag gerust eens rond in je omgeving als je zoekt naar nieuwe spullen.

Week van de Circulaire Economie 2023: Initiatieven

Meer weten over de Week van de Circulaire Economie 2023? Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je het programma van evenementen rondom deze week. Ook lees je er tips over hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda