Molens van binnen en buiten bekijken

Uitgaan
Molendag.
Molendag. (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN - Menig fietser of wielrenner zal met het volgen van de diverse Molenroutes voorbij Oostzaan gekomen zijn. Oostzaan was immers het ‘molendorp’ van de Zaanstreek. Ooit draaiden hier in lang vervlogen tijden twintig molens, nu zijn dat er nog drie. De Windjager in het Oostzanerveld en de Biksteenmolen én de Twiskemolen zijn er nog steeds en de laatste twee doen mee met de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei en de Twiskemolen doet ook mee op zondag 12 mei. 

De Twiskemolen staat in de ‘feeststand’, de wieken zijn getooid met vrolijke vlaggetjes die een tekst uitbeelden, omdat die molen precies vijftig jaar op deze plek staat en dát luidt een jaar vol feestelijke activiteiten in. Zie voor het feestprogramma www.twiskemolen.nl/programma-jubileumjaar-2024-twiskemolen.

Dit is de kans om de molens ook van binnen te bekijken op de Nationale Molendag op 11 mei. Als er een beetje wind staat, zullen de molenaars de wieken laten draaien en zullen zij demonstreren hoe men vroeger te werk ging. Dat de molens er nog zijn, is geen vanzelfsprekendheid. De molenaars zullen graag vertellen over de geschiedenis van de molens, over de functie van de molens, over de roerige jaren en over de vele tegenslagen die de molens hebben doorstaan. 

Aan het eind van de Dr. Keijzerstraat staat Biksteenmolen De Vlijt. Op een eilandje. Er ligt een bootje om bezoekers over te varen. En dan kom je in een klein eldoradootje terecht. 

De Twiskemolen staat aan het Luijendijkje 3 in Landsmeer. De molens zijn gratis te bezichtigen. De Twiskemolen is open op Zaterdag en zondag 11 en 12 mei tussen 10.00 uur en 16.00 uur en de Biksteenmolen is alleen op zaterdag 11 mei open tussen 10.00 uur en 17.00 uur. 

Barbara van Wijk