Stemmen Maassluis worden opnieuw geteld op verzoek VSP

Algemeen
Hans van der Burg (VSP) vanaf de rug gezien verzoekt namens zijn fractie de stemmen uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week te hertellen. Plaatsvervangend voorzitter Centraal Stembureau Patrick Verstoep tegenover hem luistert naar het zoek.
Hans van der Burg (VSP) vanaf de rug gezien verzoekt namens zijn fractie de stemmen uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week te hertellen. Plaatsvervangend voorzitter Centraal Stembureau Patrick Verstoep tegenover hem luistert naar het zoek. (Foto: CW)

Het Centraal Stembureau (CS) heeft maandagochtend besloten het verzoek van VSP Maassluis in te willigen en de stemmen te gaan hertellen. Daarmee is de definitieve vaststelling van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Maassluis uitgesteld.

Door Chrit Wilshaus

Hans van der Burg (VSP), beoogd opvolger van Ton Luijendijk, die hoewel gekozen vanwege de teleurstellende verkiezingsuitslag (zijn partij ging van drie zetels naar één) besloot zijn raadszetel niet te aanvaarden, deed zijn verzoek nadat gemeentesecretaris en plaatsvervangend voorzitter CS Patrick Verstoep de op dat moment definitieve uitslag bekend had gemaakt. Verstoep verving overigens burgemeester Edo Haan die wegens ziekte verstek moest laten gaan.

Zorgvuldigheid

In eerste instantie reageerde Herwin Zwijgers, projectleider verkiezingen Maassluis, dat er bij het tellen geen onregelmatigheden zijn geconstateerd en dat dat in ieder geval geen reden zou kunnen zijn voor herstelling. Van der Burg betoogde dat vooral het minieme verschil tussen wel een zetel voor Leefbaar Maessluys en geen voor zijn partij de doorslag had gegeven om een verzoek tot hertelling te doen. “Ik vind het heel vervelend dat er moet worden herteld maar we vinden dat vanwege de zorgvuldigheid nodig.” Verder gaf de VSP-er voorbeelden van gemeenten waar burgemeesters in het verleden besloten ook tot hertelling over te gaan ook al waren de verschillen klein. “Het gaat ons vooral om transparantie.”

Gelet op alle belangen

Nadat Van der Burg namens zijn partij het verzoek tot hertelling had gedaan, schorste de plaatsvervangend voorzitter de vergadering om samen met de leden van het CS te overleggen. Bij terugkomst zei Verstoep dat het proces “goed in elkaar zat” en dat er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd. “Maar gelet op alle belangen en op de minimale verschillen, hebben we besloten toch over te gaan tot hertelling.” En dat betekent dat de vergadering waarin de definitieve uitslag bekend zou worden gemaakt tot nader orde is geschorst. Van der Burg reageerde het CS erkentelijk te zijn voor het inwilligen van het verzoek tot hertelling.