‘Een lintje krijg je niet zomaar’

Nieuws
De gedecoreerden van 2024 (met hun partners) en burgemeester Gregor Rensen.
De gedecoreerden van 2024 (met hun partners) en burgemeester Gregor Rensen. (Foto: Chris Kalkman)

Vier vrouwen en veertien mannen, waaronder een echtpaar uit Rotterdam, hebben vorige week vrijdag, de dag voor Koningsdag, een koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen uit handen van burgemeester Gregor Rensen. “Een geweldig mooi aantal. Het geeft ook aan hoe ongelooflijk veel mensen in Maassluis vrijwilligerswerk doen. Sommigen al heel lang en al heel veel uren per week.”

Chrit Wilshaus

De eerste burger bekende het een hele eer te vinden de lintjes uit te mogen reiken een dag voordat koning Willem-Alexander 57 zou worden. De lentezon keek nieuwsgierig naar binnen naar wat er gaande was in de Groote Kerk. Ondertussen namen de genodigden - familie, vrienden en kennissen van degenen die een lintje kregen en andere belangstellenden - plaats.  Als de stoet de kerk binnenkomt klinkt een luid applaus. “Dit is een hele bijzondere ochtend”, begint burgemeester Rensen als het applaus weer is verstomd. “Een aantal mensen heeft het vanochtend pas gehoord, hoe mooi is dat.” Mocht hij vorig jaar, vlak nadat hij was aangetreden als waarnemer, de lintjes uitreiken, ook dit jaar, bijna aan het einde van zijn waarnemerschap, mag hij dat nogmaals doen. En met veel genoegen, zo laat hij de aanwezigen weten.

Blijk van waardering

“Een lintje krijg je niet zomaar: het is voor mensen die zich als vrijwilliger buitengewoon hebben ingezet voor anderen bij allerlei activiteiten en zich met hart en ziel hebben ingezet voor de medemens, voor de buurt, voor de stad, voor het culturele leven, voor anderen, voor mensen die om welke reden ook een steuntje in de rug nodig hebben. En dat niet alleen in Maassluis maar in een aantal gevallen ook nog buiten Maassluis.” Hoewel het om een door de koning gegeven onderscheiding gaat, benadrukt Rensen dat het vooral een welgemeende blijk van waardering is van de gemeenschap van Maassluis voor al het verrichtte vrijwilligerswerk. “En het zijn de aanvragers uit de Maassluise gemeenschap die hebben geleid tot dit moment. Op deze plek wil ik u ook namens het gemeentebestuur, en ook namens iedereen in Maassluis, van harte bedanken voor uw enorme inzet.” Daarnaast worden de aanvragers door Rensen bedankt die er vervolgens op wijst dat als mensen iemand in hun omgeving kennen die wellicht ook voor een koninklijke onderscheiding in aanmerking komen zij zeker niet moet aarzelen maar contact opnemen met de gemeente. “We zullen u enorm gaan ondersteunen bij het doen van een aanvraag”, aldus de eerste burger van Maassluis.

70 jaar vrijwilligerswerk

En dan is het de hoogste tijd om de eerste gedecoreerden, het gaat op alfabetische volgorde, naar voren te roepen. Huib Blokland en zijn vrouw nemen als eerste op het podium met de twee stoelen plaats. De partner is daarbij steeds van harte uitgenodigd. Rensen: “Als er geen goede partner achter de vrijwilliger staat, lukt het allemaal niet.” Bij het echtpaar Blokland, zo vertelt hij, kwam hij onlangs nog over de vloer “toen ze vijftig jaar getrouwd waren.” Onder de gedecoreerden is ook een echtpaar uit Hoek van Holland, gemeente Rotterdam. Het gaat om Peter en Janny Dijk. “Samen goed voor 70 jaar vrijwilligerswerk.” Het uitreiken van een koninklijke onderscheiding, in dit geval werd iedereen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, is één ding, het opspelden van de bijbehorende insigne vergt soms veel doorduwingsvermogen, als we burgemeester Rensen mogen geloven. “Brandweermannen zijn het ergst. Die hebben van die brandveilige hemden aan, daar kom je bijna niet doorheen.”

Naarmate er meer gedecoreerden hun lintje hebben gekregen, groeit de bloemenzee voor hun voeten. De plechtigheid in de Groote Kerk wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van het volkslied. Jaap Kroonenburg speelt daarbij op het orgel. Daarna wordt een groepsfoto gemaakt van de gedecoreerden en hun partners samen met burgemeester Rensen. Terug in de kerk begint het grote feliciteren onder het genot van een hapje en een drankje.